Overclock.net banner
3241 - 3260 of 3365 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Hi everybody. I got a 5950x on this motherboard and i'm trying to pushing my tridentz 3800cl14. I have the latest version of the bios downloaded from the msi website, but i'm not able to run fclk at 1900. It fakes boot every time i try, forcing me to reset the bios everytime.
before i had the 3900x and fclk to 1900 was fine atleast to booting up, now i can't.
someone have the solution?
 

·
Registered
Joined
·
1,779 Posts
Hi everybody. I got a 5950x on this motherboard and i'm trying to pushing my tridentz 3800cl14. I have the latest version of the bios downloaded from the msi website, but i'm not able to run fclk at 1900. It fakes boot every time i try, forcing me to reset the bios everytime.
before i had the 3900x and fclk to 1900 was fine atleast to booting up, now i can't.
someone have the solution?
Its the FCLK "hole" your CPU has, try 1833/1866/1933/1966/2000 to see where it can post ....
 

·
Registered
Joined
·
1,779 Posts
may i ask you what kit do u use brother ive seen ur runing 4133mhz which i think is absolute insane
Sorry I didnt get a notification!

I run these modules

https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B07KXLFDL6/ (Viper Steel 4400mhz PVS416G440C9K)

But mine were bought over a year ago, from what I am hearing the newest revisions are using a different PCB so I am unsure how these new ones overclock.

Yeah I ran them at 4133/2067, but I have dropped back to 3800/1900 because running IF @2067 eats into the CPU power budget and I could not work out instabilities when the system was in idle. Hopefully one day an agesa will be released that solves the issues I was experiencing ...
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Sorry I didnt get a notification!

I run these modules

https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B07KXLFDL6/ (Viper Steel 4400mhz PVS416G440C9K)

But mine were bought over a year ago, from what I am hearing the newest revisions are using a different PCB so I am unsure how these new ones overclock.

Yeah I ran them at 4133/2067, but I have dropped back to 3800/1900 because running IF @2067 eats into the CPU power budget and I could not work out instabilities when the system was in idle. Hopefully one day an agesa will be released that solves the issues I was experiencing ...

do u think my dated kit is holding me back F4-3600C15D-16GTZ-G.SKILL International Enterprise Co., Ltd. ? would love to hear your thoughts
 

·
Registered
Joined
·
582 Posts
this is pretty much what i get
Don't know what holding it up, but assuming its b-die kit, it should easily run 3800 cl16 @1.38v or 3800 cl15 @1.44.
And I wouldnt trust much the voltages mb set in auto mode. Better pick ones up manually.
Try these:
1.1 Vsoc, 0.9 vddp, 0.95 vddg ccd, 1.05 vddg iod.
ProcODT 32 or 34.9, gdm disabled, RDWR 9 (on latest bios mine doesn't even boot with 8).
 

·
The Factory of the Cell
Joined
·
110 Posts
A90 running just fine but I can barely boot 1933 FCLK. With some older BIOS versions I was able to boot 2000 FCLK. Although lots of WHEAs above 1900
Which BIOS versions could you boot 2000 FCLK on? I can boot 1933 FCLK on A90 but I can't POST above that.
 

·
Registered
Joined
·
558 Posts
2514682


2514681


New beta bios release. MSI website says 1.2.0.3b.. SMU checker doesn't show any changes.

2514683


Seems like MSI is doing another round of look at us how fast we update without actual updating which is rather trend than exception with them nowadays. Once they publish new biosses I will see all tech websites advertising for it. They focus on quantity and speed rather than quality nowadays I guess.
 

·
Premium Member
Joined
·
6,260 Posts

@Eder New BIOS available.
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
so not even memory stability imrpoved or anything special with new beta bios? i think i will go back to asus boards msi they have beefy boards but their bios is just not as good as asus
 

·
Registered
Joined
·
191 Posts
I have a problem. Every time whene i install a new AMD GPU driver (clean install) this kicked my M2 SSD drives out during installation. I have the MSI x570 Unify with 5600x and latest Bios and the 6800 XT Midnight Black. Whene i disabled rBAR in Bios all is fine.
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
I have a problem. Every time whene i install a new AMD GPU driver (clean install) this kicked my M2 SSD drives out during installation. I have the MSI x570 Unify with 5600x and latest Bios and the 6800 XT Midnight Black. Whene i disabled rBAR in Bios all is fine.
Did u try switching to pcie Gen 3 maybe for your ssd I have 2 m.2 and 2ssd with 1 hard driver don't have such a issue
 

·
Registered
Joined
·
1,779 Posts
Has anybody flashed the A.A4 BIOS ??

I flashed it and it still says in AIDA64/CPU-Z thats its 1.2.0.3A

** EDIT **
Just saw @Cidious reported the same thing.

The binary file is not the same, notes say its B version ........
 

·
Registered
Joined
·
191 Posts
No i dont have switch Gen. I use Gen4 SSD and Gen3 SSD. Whene i disabled rBar all is fine. I have flashed A.A4 BIOS and its show A yes.
 

·
Registered
Joined
·
1,779 Posts
  • Rep+
Reactions: Scoty

·
Registered
Joined
·
191 Posts
I have test now with switch from Auto Gen to Gen3 but not help. Only disbaling rBar help and my M2 SSD drive a not kicking during installation.
 

·
Registered
Joined
·
558 Posts
Good luck. I'm flaming their Marketing manager on reddit for it and some mindless fanboys haha. Your MSI thread is going to get locked by that Eagle guy I bet haha. Just like they did when I questioned them there a couple of times. The MSI Marketing department really SUCKS ASS. They keep pulling the same ****ty crap over and over again. They did it before with not updating but presenting as updated and I called them out before but they will never learn. It's their company policy. Sadly enough.

AGESA1.2.0.3b BIOS for X570/B550 boards : MSI_Gaming (reddit.com)

2514825
 

Attachments

3241 - 3260 of 3365 Posts
Top