Overclock.net banner
5281 - 5300 of 5343 Posts

·
Registered
Joined
·
3,322 Posts
Ok I'll try again - I've learned the memory controller on my 12900K probably lost the silicon lottery and is struggling with 32GB @ 6400. 16 is fine, but 32 is a struggle to pass the stress tests etc.

Which settings in the bios (asus ROG Strix Wifi f gaming) can I change to 'strengthen' the memory controller? And what should I change it to, give or take?
It's not an Imc issue, it a motherboard issue fyi.
 

·
Registered
Joined
·
4,140 Posts
  • Rep+
Reactions: CptSpig

·
Registered
Joined
·
4,140 Posts

·
Registered
Joined
·
4,140 Posts
If it was heat, I'd have the same problem with one stick of RAM?
Coolerr with one, most likely. Check hwinfo temp with full load. If over 60c, use a fan over dimms. 65-67c some dimms start to throw errors :)
 

·
Premium Member
Rig in the signature
Joined
·
422 Posts

·
Registered
Joined
·
4,140 Posts
Any hint what has changed? Anyone? I bet a changelog, if any, is something like "performance and stability improvements" (sic!)
Full copy/paste: Enjoy :p

ROG MAXIMUS Z690 Series Beta Bios 1503

01. Improve system performance.

ROG MAXIMUS Z690 HERO BETA BIOS 1503

ROG MAXIMUS Z690 HERO EVA BETA BIOS 1503

ROG MAXIMUS Z690 FORMULA BETA BIOS 1503

ROG MAXIMUS Z690 APEX BETA BIOS 1503

ROG MAXIMUS Z690 EXTREME BETA BIOS 1503

ROG MAXIMUS Z690 EXTREME GLACIAL BETA BIOS 1503
 

·
Registered
Joined
·
111 Posts
Bios 1503 on Apex:

1) strange behavior during loading xmp > F10 = board restarts 3 times (!?) then windows 11 pro starts.

2) this 1503 beta bios works well with my 12900KS because in CB23 all cores runs at 5,2Ghz (all core),
which doesn't work with bios 0070 & 0090 (both running max. 5,1Ghz because some cpu limites were enabled > BUT all were disabled).

1503 CB23: 28.998 pts
1503 CB23: 2.136 pts

1403 CB23: 28.261 pts
1403 CB23: 2.087 pts

still not reaching u/Seby9123 points:
CB23: 29.164 pts
CB23: 2.162 pts

1503 tested only with xmp 6400Mhz CL32 & Asus Armory Crate installed
1403 tested with 6666Mhz CL32 optimized settings

(both with no undervolting of the cpu which gives more points)

Game benchmark:
Borderlands 3 - 1403: 143,xx FPS > 6.666Mhz CL32 optimized (never got this in the past over 144+ fps)
Borderlands 3 - 1503: 147,69 FPS > 6.400Mhz xmp only

Edit:
first time ever with 1503 that i can boot with T1 !! 6.666Mhz 32-40-40-28-T1
(still testing)
 

·
Registered
Joined
·
624 Posts
1503 on Apex little strange behavior during loading xmp -> board restarts 3 times then win 11 starts.

First Beta which works for me with 12900KS in CB23 with all core 5,2ghz !
Only 1403 gives 5,2ghz all core.

0070 & 09xx bios runs every time with max 5,1 Ghz all core.
Seems like the BIOS's keep getting worse not better.
 

·
Facepalm
Joined
·
10,928 Posts
1503 on Apex:
strange behavior during loading xmp > F10 = board restarts 3 times (!?) then win 11 starts.

First beta bios which works for me with my 12900KS in CB23 with all core 5,2ghz !
Only 1403 gives 5,2ghz all core.
What you just said doesn't make sense.
You just claimed the same thing twice then you contradicted yourself in the same sentence.
Are you talking about all auto settings?
Fixed voltage? Fixed multiplier ratio? CPU unstable at 5.2 ghz or something?
According to this post, you claim both 1403 and 1503 give "5.2 ghz all core" then you act like only 1503 gives 5.2 ghz all core.
What exact settings are you talking about?
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Coolerr with one, most likely. Check hwinfo temp with full load. If over 60c, use a fan over dimms. 65-67c some dimms start to throw errors :)
I'm definitely testing this, thanks. One thing I will say is I do have a case fan blowing right over them... 3 intake at the front, the top one blowing on them.

But I want to see what temp it gets to on its own then compare to dual.

Thanks for this advice, we'll see if it's bang on.
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Coolerr with one, most likely. Check hwinfo temp with full load. If over 60c, use a fan over dimms. 65-67c some dimms start to throw errors :)
You were partially right, with just one in it didn't go over 47C, but two went up to 58C and 56C. Not piping hot but enough to notice. Will try again but with active cooling on them now...
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Coolerr with one, most likely. Check hwinfo temp with full load. If over 60c, use a fan over dimms. 65-67c some dimms start to throw errors :)
Ok with full cooling on the temps stayed sub 49C with both dims in but the errors were still there. Definitely not a temperature issue on the sims.

I ran Prime large FFTs to stress the memory controller and RAM and got those errors with XMP. It's fine with the single stick.

So... suggestions folks?

Thanks!
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Does anyone here know of a way to manually set Vref on the Asus ROG Strix Z690-A WIFI D4? Or alternatively, disable Vref training on reboots? I have the problem that my system is consistently stable on coldboots (tested daily with y-cruncher, tm5, Karhu and OCCT over a 2-3 week period), but as soon as I do 1-2 reboots I can't even get through 2 runs of y-cruncher without errors anymore and the system becomes unstable. Vdimm is at 1.50V (1.55 didn't help either), VDDQ at 1.40V (more doesn't improve the situation) and 1.35V SA and manually fixed ODTs, running 2x16GB Samsung B-dies at 4100Mhz 15 16 16 36 and tight secondary and tertiary timings, BIOS version is 0812 since it got me the best results so far.
 

·
Premium Member
Rig in the signature
Joined
·
422 Posts
Ok with full cooling on the temps stayed sub 49C with both dims in but the errors were still there. Definitely not a temperature issue on the sims.

I ran Prime large FFTs to stress the memory controller and RAM and got those errors with XMP. It's fine with the single stick.

So... suggestions folks?

Thanks!
Increase IMC voltage?
 

·
Premium Member
Rig in the signature
Joined
·
422 Posts
Does anyone here know of a way to manually set Vref on the Asus ROG Strix Z690-A WIFI D4? Or alternatively, disable Vref training on reboots? I have the problem that my system is consistently stable on coldboots (tested daily with y-cruncher, tm5, Karhu and OCCT over a 2-3 week period), but as soon as I do 1-2 reboots I can't even get through 2 runs of y-cruncher without errors anymore and the system becomes unstable. Vdimm is at 1.50V (1.55 didn't help either), VDDQ at 1.40V (more doesn't improve the situation) and 1.35V SA and manually fixed ODTs, running 2x16GB Samsung B-dies at 4100Mhz 15 16 16 36 and tight secondary and tertiary timings, BIOS version is 0812 since it got me the best results so far.
What makes you think it's the Vref? Do you retrain with every reboot?
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
What makes you think it's the Vref? Do you retrain with every reboot?
I've talked to Cstkl1 about this (on a Discord server we both are part of) and he confirmed that Vref gets retrained on every reboot and that he and another user had similar issues on Rocketlake due to this and that is the same way on Alderlake. Also since I've manually set ODTs, other RAM relevant voltages (Vdimm, VDDQ, VCCSA) and most timings and also did timing comparisons after reboot to see if anything changed there (compared with OCtool), there aren't any other factors I can think of that could be the culprit + what Cstkl said.
 
5281 - 5300 of 5343 Posts
Top