Overclock.net banner

14341 - 14360 of 14430 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Not that exact kit, mines a 32GB GTZR but still 3600C16 B-Die and I do have a lot of experience with that board.

3800 is about the max you can expect to run with a dual rank 32GB kit on that board.

Latency is where the profit is. It should be able to do like, 3733/3800 15-15-15-30-300-2T with 14 tWR and tCWL on like, 1.35 SA 1.30 IO 1.45 DRAM. Be sure to enable enhanced training for the IO/RTL and disable enhanced tertiary training. It helps a lot with training in this board.
Tried that, was unstable at 14% on ram test
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Sorry for long post in advance....

Thing is , I got a new DR kit a few days back, the F4-3200C14D-32GTZR, board is a Gene XI with old 1105 bios, cpu is 8086K.
First, i got it to 4133C16, it was stable, HCi 400%, games, whatever.
2458917

tWRPRE was 31 , tWRPRE is 6 (not seen here) skew was set to 80 40 40, bios voltage was 1.45V VDDR, 1.28V IO, 1.32V SA, ( runs with 1.25/13V too) RTL/IOL typed in manually, c states off,


Stupid greedy me thought, it is not enough, seeing yours z490 DR runs, heck, maybe new bios will get me to 4266, or even higher, because timing seems tight for me for given speed, but lacks bandwith. Tried higher speeds, failed so many times, but loading back this profile made it boot anytime.

This is where I made a big mistake, since flash clears saved profiles, but i made pictures of it. New bios on, typed in everything, and it fails to post, even on C17, CODE 55, 23, training loop, etc
only able to boot with 4000C17 into win.
Ok, this bios suck, lets go back to 1105. And its the same. Whatever i do, i'm unable to make it post it over 4000, even with super relaxed timings.
ME fw version did not changed, so on paper, i am rolled back everything, yet still failed to reach what was running on this morning, half a day ago.
On what am i looking over?

TLDR: me greedy, failed miserably, pls help :)
 

·
Registered
Joined
·
2,315 Posts
Hey guys, I removed the ram heatsink without heat it up first , so I also peeled off some modules on the pcb. Gskill accept RMA my ram?
Just call them, and they will throw money at you! :D

🙃
 

·
Registered
Joined
·
947 Posts
Hey guys, I removed the ram heatsink without heat it up first , so I also peeled off some modules on the pcb. Gskill accept RMA my ram?
NOoooo :eek:
What ram sticks? New or old?
 

·
Registered
Joined
·
2,872 Posts
Tried that, was unstable at 14% on ram test
Then it's up to you to tweak manually. Just try to run something conservative first like 3733/3800 16-16-16-35-400-2T with all auto sub timings without enhancements enabled on the same voltages and see if that passes like, 400% or something like that as a baseline.

If it does, go lower on the primaries one by one so 15-16-16-35-400 first and find the unstable point.

If you settled on a stable primary + frequency start with tWR, tCWL and the accompanying tWRPRE (has to be set manually at tWR+tCWL+4 at all times) and continue from there.

I'll upload a screenshot tomorrow of my exact BIOS settings I run for 3850 14-15-15-30-300-2T before I switch to my 9900KS and Maxi Hero tomorrow when the package arrives.
 

·
Registered
Joined
·
46 Posts
Hey guys,

Having some memory issues and don't have the time to thoroughly diagnose, nor wait for RMA, so I have to order some memory.

Running an z390 Aorus Master with the i9-9900k.

What's the best memory money can buy for this combination?

Need 32GB, 64 would also be fine.

Cheers
 

·
Premium Member
Joined
·
5,017 Posts
What are peeps getting on z490 with older Trident Z non-RGB b-die 4x8GB CL16 3600MHz RAM.

I'm selling some locally and need to update my ad. It was basically the best 4x8GB kit for z390, I got 4200MHz stress-tested stable on a 9900k.

Anyone running that kit on z490 or can test it for me?

I went Team Red with a 3950x.

@Jpmboy
 

·
Registered
Joined
·
29 Posts
What are peeps getting on z490 with older Trident Z non-RGB b-die 4x8GB CL16 3600MHz RAM.

I'm selling some locally and need to update my ad. It was basically the best 4x8GB kit for z390, I got 4200MHz stress-tested stable on a 9900k.

Anyone running that kit on z490 or can test it for me?

I went Team Red with a 3950x.

@Jpmboy

I have used 4x8 in a Z490 Hero and MSI Uniy and the Hero did 4000c15-16-16 stable but after that I couldn't get 4133 stable even at something like 4133-17-18-18. On the Z490 Unify it will do 4400c18 but I never did any long term stability testing with 4x8 on the the Unify as 2x16 works better and with lower voltages. I don't have the 3600c16 kit you have but all the good b dies are similar. I was using the newer GSkill 4000c15 4x8.

So I would think depending on the board your sticks should do 4000-4400. Basically comes down to the board as Z490 is daisy chain and does better with 2 sticks.
 

·
Registered
Joined
·
2,872 Posts

·
Registered
Joined
·
37 Posts
Can anyone tell me why on Msi z490 ace when i Put twr 16 in BIOS, it actually rounds down to 15 when i Check with Timing configurator on Desktop.
So when i Put 16 in BIOS it actually uses 15.
When i Put 17 in BIOS it uses 16.
Is there some rounding Option i need to disable?
 

·
Registered
Joined
·
36 Posts
TLDR: me greedy, failed miserably, pls help :)
Of course you have disabled MRC Fast Boot. If RoundTrip is set to enabled, put it to Auto. If you have set RTL/IOL, put them to Auto, same with ODT and slopes.

If this doesn't help, use a set of timings/subtimings that has been working before, maybe not too tight. Increase RAM clock boot by boot. Start e.g. with 3200 and step up 100 or 133 MHz with every successful boot. Good luck!
 
  • Rep+
Reactions: ghoula

·
Registered
Joined
·
4 Posts

·
Registered
Joined
·
29 Posts
2459040


These are my current daily settings. I still need to verify stability with GSAT but it hasn't had any issues in TM5 / Karhu / P95 112k FFTs / Escape from Tarkov yet. Gonna try for 4266mhz next.
 

·
Not New to Overclock.net
Joined
·
3,334 Posts
FFT112

10900k - SP81
M12E - Bios 098


51|48 - 1.273 v/f L6 vmin 1.15xx
2x16gb 4400 18-18-18-38 @1.40v
vccio/vcssa - 1.3/1.3
txp/ppd - 0/0


52|49 -1.373 v/f L6 vmin 1.24xx
2x16gb 4400 18-18-18-38 @1.40v
vccio/vcssa - 1.35/1.35
txp/ppd - 0/0


 

·
Registered
Joined
·
797 Posts
@SunnyStefan Looking good.

I got hands on with an Apex XII and 10850K today. CPU is doing all core 5.2 no avx 1.3v LLC8 with no problems. Temps in the 80s with AIO fans never going full speed.

I'm hitting a memory wall between 4533 and 4600 with the Royal 2x16GB CL17 kit. I'm loading XMPII settings and setting 1.45v. I've tried 1.5v vDIMM, IO\SA up to 1.3\1.35 and 4600 crashes Karhu in seconds w/o errors. 4400 CL16 isn't looking promising either. I tried the ODT 80-40-40 trick with no improvement.

Maybe a BIOS date could help out. I tried the 0088 beta too and ran into the same issues with Karhu throwing errors that the same settings in 0707 do not. I even verified all values in memtweak are the same between the two ROMs.

I'm confused what acceptable IO and SA voltages. Some brief testing is showing me IO\SA 1.2\1.25v is enough for 4400 CL17 and @cstkl1 you seem to be better off then me with this kit, but I'm curious why your using such high IO\SA with 4400 CL18? Is the reason you're sharing screen shots of prime because your getting hardware\cache errors on the CPU?
 

·
Not New to Overclock.net
Joined
·
3,334 Posts
@SunnyStefan Looking good.

I got hands on with an Apex XII and 10850K today. CPU is doing all core 5.2 no avx 1.3v LLC8 with no problems. Temps in the 80s with AIO fans never going full speed.

I'm hitting a memory wall between 4533 and 4600 with the Royal 2x16GB CL17 kit. I'm loading XMPII settings and setting 1.45v. I've tried 1.5v vDIMM, IO\SA up to 1.3\1.35 and 4600 crashes Karhu in seconds w/o errors. 4400 CL16 isn't looking promising either. I tried the ODT 80-40-40 trick with no improvement.

Maybe a BIOS date could help out. I tried the 0088 beta too and ran into the same issues with Karhu throwing errors that the same settings in 0707 do not. I even verified all values in memtweak are the same between the two ROMs.

I'm confused what acceptable IO and SA voltages. Some brief testing is showing me IO\SA 1.2\1.25v is enough for 4400 CL17 and @cstkl1 you seem to be better off then me with this kit, but I'm curious why your using such high IO\SA with 4400 CL18? Is the reason you're sharing screen shots of prime because your getting hardware\cache errors on the CPU?
FFT112 and cpu/cache..
higher u go the more you need.

its sharing so ppl will realize the correlation

[email protected] dats really not bad.. screenshot with prime small fft 80 30mins?? cause thats the highest clocked 10850 that decent i have seen... vmin should be 1.27-1.28.. thats pretty much sp80's cpu...

did u post a v/f of that cpu??
 

·
Registered
Joined
·
309 Posts
51|48 - 1.273 v/f L6 vmin 1.15xx
Your SP81 chip seems to be about 200 Mhz better than my SP63, meaning that what vcore your CPU need at 5.1 is what mine needs at 4.9 (give or take some). My CPU needs a VMIN of 1.217v at 5.0/4.8 Ghz core/ring setting. Wondering about getting a new 10900K, but chances are that I will just get another SP63.
 

·
Not New to Overclock.net
Joined
·
3,334 Posts
Your SP81 chip seems to be about 200 Mhz better than my SP63, meaning that what vcore your CPU need at 5.1 is what mine needs at 4.9 (give or take some). My CPU needs a VMIN of 1.217v at 5.0/4.8 Ghz core/ring setting. Wondering about getting a new 10900K, but chances are that I will just get another SP63.
luck

out of 7 cpu i got 2 x sp 5x, 3 x sp 63, 1 x sp 7x, 1x sp81.. this sp81 is abnormal btw

2459065


sp63 in there .. waiting for rams/gpu. will show ya 51ghz is doable even with ryujin aio 360..

anyway already offered my help with ya but was declined. so lol.

btw if u do 50/48.. the vid is based on cache. not cpu. which is y i am not doing 51|49, 52|50, 53|51
 
14341 - 14360 of 14430 Posts
Top