Overclock.net banner

16881 - 16900 of 16993 Posts

·
Registered
10700K/XII Apex/2x16 3200C14 G.Skill Bdie/RTX 2080
Joined
·
80 Posts
Very long time lurker (the account says 2017 but since site was created), best I can do with 1.515v/4 sticks bdie on the M12F. Just cannot get anything stable past 4133 after hundreds of hours of tweaking. Please mention anything you think is off or should be changed.

F4-4133C17Q32 kit, used for a few years.
PPD 0
TXP 4
SA/IO 1.2 (trained 1.35/1.46)
Fastboot Enabled when input manual IOL
MHC Fullcheck Enabled
CPUScore: 99
VTT: 0.75
DRAM: 1.515v
LLC:6
Cache 50
CPU53 Sync All
CPU V: 1.4

View attachment 2479342

I revert to 52/49 cpu/cache 4000Mhz DRAM with same timings (IOL 58/58/59/59 7/7/7/7) when not gaming.

I will rerun stress tests and take a screens later.

Help:
When I put all 4 sticks of the current kit in it 55's unless I boot 1 stick after a bios flash, configure timings and insert 1 stick at a time. CPU pins good, pressure on CPU block and mobo monoblock not too tight, reseated plenty of times.

I have three other kits 2x F4-3200C14D-32 and F4-4500C19D-16 that will not post no matter what, tested all the bios's, replaced battery etc. Just 55's. Before I RMA these kits any tips to get them to post? Have got them working on other mobos M11Apex, M11Formula (sometimes), M10Apex but they hate the M12 formula.

Cheers.
Order of the sticks matters a lot with 4x8 bdie. Might have to swap them around and see if it helps. Have a look at tuning ODT's aswell when pushing frequency, has a huge affect on booting/stability.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Order of the sticks matters a lot with 4x8 bdie. Might have to swap them around and see if it helps. Have a look at tuning ODT's aswell when pushing frequency, has a huge affect on booting/stability.
Yeah its only the initial posting after a bios update, once thats done I have no issues unless I pull the battery. I really want to get these other sticks working, grass looks greener on this mobo with dual rank bdie. The other sticks I have are a few years old and may have been thrashed (24/7 1.5v for years) so I am hoping someone will come along with a protip to get them posting on the formula. I will go back to the Apex next time around, the frequency wall on 4 sticks is pretty bad on the formula. I remember the old M9Apex, just put any bdie in, raja's profile for 4133 C1, then up the freq to 4400 and off you go, was always stable. But since I need 32Gb now....
 

·
Registered
10700K/XII Apex/2x16 3200C14 G.Skill Bdie/RTX 2080
Joined
·
80 Posts
Yeah its only the initial posting after a bios update, once thats done I have no issues unless I pull the battery. I really want to get these other sticks working, grass looks greener on this mobo with dual rank bdie. The other sticks I have are a few years old and may have been thrashed (24/7 1.5v for years) so I am hoping someone will come along with a protip to get them posting on the formula. I will go back to the Apex next time around, the frequency wall on 4 sticks is pretty bad on the formula. I remember the old M9Apex, just put any bdie in, raja's profile for 4133 C1, then up the freq to 4500 and off you go, was always stable. But since I need 32Gb now....
A nice set of 2x16 BDIE should perform better on that board. The 3200C14 2x16 Bin is quite consistent. A lot of us here have gone into tuning ODT's with these dual rank sticks on Z490 which allows frequencies to be pushed to 4400+ for daily.
 

·
Registered
Joined
·
659 Posts
Very long time lurker (the account says 2017 but since site was created), best I can do with 1.515v/4 sticks bdie on the M12F. Just cannot get anything stable past 4133 after hundreds of hours of tweaking. Please mention anything you think is off or should be changed.

F4-4133C17Q32 kit, used for a few years.
PPD 0
TXP 4
SA/IO 1.2 (trained 1.35/1.46)
Fastboot Enabled when input manual IOL
MHC Fullcheck Enabled
CPUScore: 99
VTT: 0.75
DRAM: 1.515v
LLC:6
Cache 50
CPU53 Sync All
CPU V: 1.4

View attachment 2479342

I revert to 52/49 cpu/cache 4000Mhz DRAM with same timings (IOL 58/58/59/59 7/7/7/7) when not gaming.

I will rerun stress tests and take a screens later.

Help:
When I put all 4 sticks of the current kit in it 55's unless I boot 1 stick after a bios flash, configure timings and insert 1 stick at a time. CPU pins good, pressure on CPU block and mobo monoblock not too tight, reseated plenty of times.

I have three other kits 2x F4-3200C14D-32 and F4-4500C19D-16 that will not post no matter what, tested all the bios's, replaced battery etc. Just 55's. Before I RMA these kits any tips to get them to post? Have got them working on other mobos M11Apex, M11Formula (sometimes), M10Apex but they hate the M12 formula.

Cheers.
1. You might need to tweak the ODT. 4-Dimm ODT is quite different from 2-Dimm ODT.

2. Bin every stick in the same slot, rank them from best (1) to worst (4), then inset them by (A1:1, A2:3, B1:2, B2:4)

3. Set tWRRD_dd to 6 or 7 should help a lot.
 
  • Rep+
Reactions: MericaShotUrAss

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Yeah right, ill gjve it a go. Note that sometimes none of the dual rank sticks post in any slot (single stick), I have been lucky to get a single stick to post on rare occasions but it will 55 when moved or another is added. It also does not seem consistant which sticks will work as I have seen it reject and accept all of them depending on bios and other factors I am not aware of. I am not too concerned with the 4 sticks of single rank bdie posting as I am used to getting them to post, its the 2 x 16gb dual rank kits I have yet to have any success posting with both dimms installed. I normally get frustrated, crank the dram voltage/vtt/io/sa up and hope to burn them into posting :D
 

·
Linux Noob
Joined
·
997 Posts
Guys...

What is this Guide on Github that is being referenced?
Link?

Thx
 

·
Registered
Joined
·
3,441 Posts
Guys...

What is this Guide on Github that is being referenced?
Link?

Thx

Massive thanks to integralfx for both memtesthelper for HCI and this guide.
 
  • Rep+
Reactions: Beagle Box

·
Graphic Card Addiction
Joined
·
4,100 Posts
Noob reporting back in......lol

Did some tuning last night and started some testing this morning. I ran the 1Usmus TM5 config for 3 passes...no issue. Then I started Karhu, using 14228mb of ram. Their guide says 6400% is about 99.41 coverage. I normally run it for at least 2hrs. It made it to around 6500% and errored. So back to the drawing board. I rebooted and ran the 1Usmus again, errored on the first pass on test #7, which is either ODT or tRFC too low. I had lowered it from 700 to 374, than again to 350 last night. So I put it at 360 and reran 1Usmus, 3 passes, no errors. I started Karhu again and no errors after 2hrs, over 9000%.

Here is a screenshot for Karhu, current timings on the left, I believe just XMP timings on the right. Same amount of ram over the same time frame.

2479414

Here are my current timings:
2479411

I have not touched RTL / IO, or ODT settings yet. PPD is on Auto, so I'm not sure if that is enabled or disable(or if it was asking for a value). Training / MRC are also set to the defaults.

As for GSAT, I installed Ubuntu 20.04 LTS and updated it and installed the stressapptest(I'm not sure where I got it, but the filename is stressapptest-master). I configured it using the following commands:
stressapptest -W -s 3600

It will start and run, but once it gets to the pause for power spike it will stop reporting anything. It appears the test is still running. Cores are loaded and memory is still in use. I'm not sure about that. I did reconfigure it using this command:
stressapptest -W -s 3600 --pause_delay 10000

No problems there:
2479413

So, guess I need to run Anata1 Extreme and go from there. If anyone has some things that might need to be changed in the main timings let me know. I think I will work on getting those stable before moving on the ODT/Skew/ets. Also, any ideas on the stressapptest issue. I can't seem to find much on how to correct it. Might be Ubuntu(although I've used it in the past with the app).

Thanks for getting me to where I'm at. I think I'm on the right track.... (y)

EDIT(Update): Passed Extreme Anta.....test time looks a bit off to me. Anyone else?

2479423
 

·
Registered
Z490/10900 apex 3200c14-1.35vDR Z390/9900k Aorus master 3600c16-1.35v 4x8gb
Joined
·
52 Posts
Noob reporting back in......lol

Did some tuning last night and started some testing this morning. I ran the 1Usmus TM5 config for 3 passes...no issue. Then I started Karhu, using 14228mb of ram. Their guide says 6400% is about 99.41 coverage. I normally run it for at least 2hrs. It made it to around 6500% and errored. So back to the drawing board. I rebooted and ran the 1Usmus again, errored on the first pass on test #7, which is either ODT or tRFC too low. I had lowered it from 700 to 374, than again to 350 last night. So I put it at 360 and reran 1Usmus, 3 passes, no errors. I started Karhu again and no errors after 2hrs, over 9000%.

Here is a screenshot for Karhu, current timings on the left, I believe just XMP timings on the right. Same amount of ram over the same time frame.


Here are my current timings:

I have not touched RTL / IO, or ODT settings yet. PPD is on Auto, so I'm not sure if that is enabled or disable(or if it was asking for a value). Training / MRC are also set to the defaults.

As for GSAT, I installed Ubuntu 20.04 LTS and updated it and installed the stressapptest(I'm not sure where I got it, but the filename is stressapptest-master). I configured it using the following commands:
stressapptest -W -s 3600

It will start and run, but once it gets to the pause for power spike it will stop reporting anything. It appears the test is still running. Cores are loaded and memory is still in use. I'm not sure about that. I did reconfigure it using this command:
stressapptest -W -s 3600 --pause_delay 10000

No problems there:

So, guess I need to run Anata1 Extreme and go from there. If anyone has some things that might need to be changed in the main timings let me know. I think I will work on getting those stable before moving on the ODT/Skew/ets. Also, any ideas on the stressapptest issue. I can't seem to find much on how to correct it. Might be Ubuntu(although I've used it in the past with the app).

Thanks for getting me to where I'm at. I think I'm on the right track.... (y)

EDIT(Update): Passed Extreme Anta.....test time looks a bit off to me. Anyone else?

Work on this and turn on round trip latency and see if it trains correct RTL/IOL
Trdrd_sg-6
Twrwr_sg-6
Twrrd_sg/DG-10
Work TWR down should do 10-12
Trtp-6
And increase trefi to 46k-65535

Single rank on z490 with good sticks is really easy tbh all it takes is a good set bdie and decent IMC and 4400c17 should do this no problem
 

·
Graphic Card Addiction
Joined
·
4,100 Posts
I've tried to change Trdrd_sg to 6 but it shows in the bios as 6 but Asrock Timing shows as 7. tWR is acting the same....I've put in 12 it shows 13, I put in 10 it shows 11. lol
Twrrd_sg/dg will not boot at 10...won't boot at 21, 18, or any others I tried. Same goes for tRTP.
I have tREFI at 46000, no problem booting.

Some changes that I made as well...after trying some of those:
PPD to 0
tXP? not sure of the label in the bios....but have it at 4

I did up the VCCSA(not a lot 1.3 to 1.32v) to try some of those settings you gave me, still no go on the ones listed. I did get RTL training on though.

Looks good to me, just need to check for stability before moving forward.

2479428


Appreciate the help (y)
 

·
Registered
Z490/10900 apex 3200c14-1.35vDR Z390/9900k Aorus master 3600c16-1.35v 4x8gb
Joined
·
52 Posts
I've tried to change Trdrd_sg to 6 but it shows in the bios as 6 but Asrock Timing shows as 7. tWR is acting the same....I've put in 12 it shows 13, I put in 10 it shows 11. lol
Twrrd_sg/dg will not boot at 10...won't boot at 21, 18, or any others I tried. Same goes for tRTP.
I have tREFI at 46000, no problem booting.

Some changes that I made as well...after trying some of those:
PPD to 0
tXP? not sure of the label in the bios....but have it at 4

I did up the VCCSA(not a lot 1.3 to 1.32v) to try some of those settings you gave me, still no go on the ones listed. I did get RTL training on though.

Looks good to me, just need to check for stability before moving forward.

View attachment 2479428

Appreciate the help (y)
Try bumping tcwl up to 16, sounds like your board is giving you grief over odd # tcwl.
Lots of board on Intel don’t like odd tcwl
 

·
Graphic Card Addiction
Joined
·
4,100 Posts
Try bumping tcwl up to 16, sounds like your board is giving you grief over odd # tcwl.
Lots of board on Intel don’t like odd tcwl
Bumped to 16, Timing config stills shows 7...Oh well....say's 6 in the bios.

That's the expected test time for 3 cycles of Anta's extreme profile for 16GB of total RAM.
With 32GB it's close to 3 hours for 3 cycles.
Yea, it's been a while since I ran it with 16gb of ram....lol

Here's my 32gb set....lol

2479442
 

·
Registered
Joined
·
3,441 Posts
Looking good! Strong results you got there. I am happy myself I "downgraded" to 4200C16 cause it takes much much less voltage and thus heat to be stable so I can maintain this in the hot summer months and it allowed my cache to go to 5Ghz from 4.9Ghz which actually means a better latency compared to 4400C17 with way looser tertiary and less cache.
 

·
Registered
Z490/10900 apex 3200c14-1.35vDR Z390/9900k Aorus master 3600c16-1.35v 4x8gb
Joined
·
52 Posts
Voltages? :D
1.65vdimm .825vtt 1.35vIO 1.37vSA .490vRef and I bumped vcore up a little will drop it back down 10mv steps and test to make sure it stays stable and repeatable. Have almost 40hrs of stress tests and about 30 full psu shutdown with 1 bad training, I also run lower training voltages of 1.25vIo and 1.275vSA and 1.6vdimm.
 

·
Registered
Joined
·
1,313 Posts
1.65vdimm .825vtt 1.35vIO 1.37vSA .490vRef and I bumped vcore up a little will drop it back down 10mv steps and test to make sure it stays stable and repeatable. Have almost 40hrs of stress tests and about 30 full psu shutdown with 1 bad training, I also run lower training voltages of 1.25vIo and 1.275vSA and 1.6vdimm.
You must have a nice IMC to do vccio and sa that low :)
I can't even do that at 4600c16
Tried changing slopes and skews etc but no dice
 
16881 - 16900 of 16993 Posts
Top