Overclock.net banner

1 - 15 of 15 Posts

·
Banned
Joined
·
330 Posts
Discussion Starter #1
While playing a game called World of Warcraft, im experiencing rather poor performance from my system, i get some frame skips, and brief freezing. Ive checked for viruses, overclocked my video card, scanned for spyware, ran registry checks and everything i could think of. Does anyone have any idea why its like this? i dont have my graphics turned up at all, they are actually lower than default settings. If theres any programs i could run to help you guys out just let me know. Ive also ran prime35 and no errors occured, no artifacts in game either.

PS: I wasnt sure what category to post this under so if it is not in the correct spot i apologize.
 

·
Premium Member
Joined
·
14,732 Posts
Quote:


Originally Posted by Madr0x

While playing a game called World of Warcraft, im experiencing rather poor performance from my system, i get some frame skips, and brief freezing. Ive checked for viruses, overclocked my video card, scanned for spyware, ran registry checks and everything i could think of. Does anyone have any idea why its like this? i dont have my graphics turned up at all, they are actually lower than default settings. If theres any programs i could run to help you guys out just let me know. Ive also ran prime35 and no errors occured, no artifacts in game either.

PS: I wasnt sure what category to post this under so if it is not in the correct spot i apologize.

8 mb of system memory?
 

·
Banned
Joined
·
330 Posts
Discussion Starter #4
the only background processes i run are basically AIM and ventrilo, and Fraps from time to time. Im pretty sure my system is stable, is there a way to check besides passing prime95 and what not?
 

·
OG
Joined
·
1,593 Posts
As 64472 said why do your specs say only 8mb?
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Yes, indeed; why does it say 8 MB of system RAM, that's no where NEAR the minimum requirements. Also, perhaps you have the settings too high? Try turning them down a bit?
 

·
Banned
Joined
·
330 Posts
Discussion Starter #7
Ahhhh i apologize for that, i must not have pressed 7 and 2 hard enough there
. Supposed to say 728. And I have turned the graphics of the game down to lowest possible and it doesnt seem to make a difference.
 

·
Banned
Joined
·
4,795 Posts
It sounds like a network issue to me, are you in places where a lot of people are around? your lag is most likely being caused by network issues.
 

·
Banned
Joined
·
330 Posts
Discussion Starter #10
some of it is in big cities where there are alot of people but other times it happens when im in the middle of no where with nobody around. I understand the big cities lag because i find that to be unavoidable with my system but middle of no where? shouldnt have problems there.
 

·
Registered
Joined
·
299 Posts
MORE RAM!! Prob need atleast a gig if not more. I believe that game is cpu intensive and not gpu intensive.
 

·
Banned
Joined
·
1,678 Posts
Quote:

Originally Posted by ajfriese5
MORE RAM!! Prob need atleast a gig if not more. I believe that game is cpu intensive and not gpu intensive.
My brother got a mx440 SE, 768 pc2700, Celeron 2.4 and he can run it at 800x600 or 1024x768 with ok/comfortable framerates. So it gotta be something else causing this
 

·
Premium Member
Joined
·
45,674 Posts
As said RAM!!!
Disable AIM
Have you cleared you modem lately? Unplug it for 10 seconds about once a month.
When checking for virus/worms/trojans...
Disable System Restore
Boot into safe mode and scan
 

·
Registered
Joined
·
2,859 Posts
Quote:


Originally Posted by Madr0x

While playing a game called World of Warcraft, im experiencing rather poor performance from my system, i get some frame skips, and brief freezing. Ive checked for viruses, overclocked my video card, scanned for spyware, ran registry checks and everything i could think of. Does anyone have any idea why its like this? i dont have my graphics turned up at all, they are actually lower than default settings. If theres any programs i could run to help you guys out just let me know. Ive also ran prime35 and no errors occured, no artifacts in game either.

PS: I wasnt sure what category to post this under so if it is not in the correct spot i apologize.

Hi Madr0x,

I have no specific ideas just some comments from experiences. You also didn't mention if this is a new thing (slowly building up over time) or has it been on-going. From your last comment or post #10. Is this playing problem experienced with internet connected game play? If it is, then lag times can very greatly, from time slots during the day or to area locations. As for my comments or ideas or experiences beyond internet connectivity.

My daughters love to play Sims games. After a couple months of play they began to experience, freezes, and slow play as well. Their systems were set up by me and were strong enough to play the games based on the packaging. The first thing I did was buy another stick of ram. Like you they had 768 to start with. 1Gb seemed to help for a time. My experiences with Windows of any generation is to double the ram requirement that Microsoft suggests.
The next thing was to update the video drivers to the latest WHQL from/for nVidia or ATI. This helped a lot. One dauhgter has a Geforce 6600GT 128mb and the other an ATI 9700Pro 128mb. Stock coolin gon both of the video cards.
I also changed out one hard drive which was a 5400rpm to a 7200 rpm unit. You don't have this issue, but with the WD 120GB you do have is it a BB or JB version. The difference is the cache, 2mb vs 8mb. WD drives are quiet so trying to tell when the drive is being access during a game is difficult, unless you can see the the HDD light on your case. My old Maxtor drive was audible when accessing very hard during my flight sims games. For the one daughter the upgrade in HDD was noticeable.

I also noticed that heat may be an issue. The cpu's were hot, 55degC or better and the gpu's were running 70degC or better. Once they cooled down some the games played better. Both computers have AMD XP Athlons. One an XP1600 and the other an XP1800. You didn't mention which Volcano series of cooling heatsink you have, but both of my daughters computers have the Volcano 7 series (not the Volcano7+). This heatsink is similiar to the Volcano 9 except coloring. Room temps were about 22-24degC in each case. You also didn't mention if the Geforce 6800 is the 128mb or 256mb variety. I'll assume the 128mb with stock cooling, but I think that should be good enough...

Lastly, after 6 moths or so I saved thier "favorite" game saves to a different file, but wrote down the file name or folder. We uninstalled the games and then re-installed. I then put back the saved game folder in the original place with the original game naming nomenclature. This last one seemed to do it for now.

It seems or makes sense to me that as we use our computers the reading and writing gets placed further and further out on the hard drive. If information required by the program warrants moving the hard drive heads from the inner to outer bands on the hard drive quickly, then it will slow down the program. How much I don't know. It's only speculation on my part. I do know that some of my "hardcore" gaming buddies, re-format and re-load their games on a fairly regular schedule. They believe that this keeps the game program "fresh". I also have acouple of IT techs, who routinely format and reload thier hard drives to keep the speed up. Seems like a lot of work to me, but just a thought.

I hope some bit of this long winded response helped, :)
 
1 - 15 of 15 Posts
Top