Overclock.net banner
48901 - 48920 of 48963 Posts

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Hey folks, I'm having trouble getting 5800x3d to boot on my c6h, it stuck at code 07 which seems to mean cannot train the RAM.

I've tried 3600x and 5900x with the exact same setup and in both cases they boot without any problem.

My RAM is Corsair vengeance lpx DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
8GB x 2

BIOS is 8503, cleared CMOS and reflash, didn't help.

Is this because of 5800x3d being more picky about RAM or is it because of BIOS support?
 

·
LCapellaro
Joined
·
11 Posts
Hey folks, I'm having trouble getting 5800x3d to boot on my c6h, it stuck at code 07 which seems to mean cannot train the RAM.

I've tried 3600x and 5900x with the exact same setup and in both cases they boot without any problem.

My RAM is Corsair vengeance lpx DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
8GB x 2

BIOS is 8503, cleared CMOS and reflash, didn't help.

Is this because of 5800x3d being more picky about RAM or is it because of BIOS support?
I'm using a 5800X3D here with 1900 IF and 3800mhz RAM, on the 8503 bios. Try increasing the VDDG and VDDP voltage. I'm using 1.075 in VDDG and 0.950 in VDDP. I was on 3800x and the maximum I could get before was 1866/3733.
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
I'm using a 5800X3D here with 1900 IF and 3800mhz RAM, on the 8503 bios. Try increasing the VDDG and VDDP voltage. I'm using 1.075 in VDDG and 0.950 in VDDP. I was on 3800x and the maximum I could get before was 1866/3733.
Thanks for the info, good to know that ppl had success with 5800x3d on 8503 bios.

The thing is right now I can't even get into BIOS, so no way for me to play around with settings, I might be able to change the settings with 3600x and then swap the 5800x3d in after changing settings but I don't really want to get into hot swapping CPUs 😂

Does your 5800x3d work with default BIOS setting (cleared CMOS)? If that's the case I might just get the same RAM as yours...
 

·
LCapellaro
Joined
·
11 Posts
Thanks for the info, good to know that ppl had success with 5800x3d on 8503 bios.

The thing is right now I can't even get into BIOS, so no way for me to play around with settings, I might be able to change the settings with 3600x and then swap the 5800x3d in after changing settings but I don't really want to get into hot swapping CPUs 😂

Does your 5800x3d work with default BIOS setting (cleared CMOS)? If that's the case I might just get the same RAM as yours...
Jeez... did you try to do a new bios flash using flashback and reset CMOS manually using the jumper? Here I did a reset by the rear button, but when I turned on the PC for the first time after switch, it already warned that I had a new processor installed and all my previous saved profiles were blocked. What's your RAM? I'm using a 2x16 g.skill kit b-die dual rank 3600 cl17 (factory) here.
 

·
Registered
Joined
·
209 Posts
@Sentinela @Pilotasso Hmm, are the L3 numbers really W11 related? I have had to enable "PBX Fmax Enhancer" or bump CPU Core Voltage by +0.0125 and change PPT/TDC/EDC Limit to 180/120/150 to run the L3 cache >1200MB/s in AIDA64 even on W10 (all settings are linked in signature).

While testing I've discovered that L3 cache numbers are related to EDC. Setting EDC to 300 resulted also in higher L3 numbers for me. There was a EDC bug in past AGESA as I discovered but I'm not sure if I'm true.
Yup, i think it is actually. I set my curve to -10 all cores, bumped the PBO settings manually, and got a nice boost in performance. Im now in process of stability testing (synthetic and day to day usage), and it seems stable. No WHEA or random reboots so far. Will post later my new settings (as i dont remember it lol).
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Jeez... did you try to do a new bios flash using flashback and reset CMOS manually using the jumper? Here I did a reset by the rear button, but when I turned on the PC for the first time after switch, it already warned that I had a new processor installed and all my previous saved profiles were blocked. What's your RAM? I'm using a 2x16 g.skill kit b-die dual rank 3600 cl17 (factory) here.
My original ones are Corsair Hynix 3200, just grabbed another pair of Corsair Micron 3600, same code 07, now I think it's a faulty CPU...

Edit:
Actually, found another guy in this thread complaining about code 07 with x3d and certain RAM setting, seems more likely now that it's x3d not liking my RAM. I'm gonna go get another pair of RAM tomorrow and test again ..
 

·
RadeonMOD Author
Joined
·
793 Posts
Hey folks, I'm having trouble getting 5800x3d to boot on my c6h, it stuck at code 07 which seems to mean cannot train the RAM.

I've tried 3600x and 5900x with the exact same setup and in both cases they boot without any problem.

My RAM is Corsair vengeance lpx DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
8GB x 2

BIOS is 8503, cleared CMOS and reflash, didn't help.

Is this because of 5800x3d being more picky about RAM or is it because of BIOS support?
Try CLDO VDDP @ Auto or 945 or 950
SOC at min of 1.125v and try Offset for V at -0.06
 

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Sorry, I meant to say it didn't post, so no chance for playing around with bios settings.

Cleared CMOS, flashed 8503, cleared CMOS again, still same issue, can't get pass 07. Tried 3 different pairs of RAM, same issue..
have you tried a single ram?
 

·
RadeonMOD Author
Joined
·
793 Posts
Sorry, I meant to say it didn't post, so no chance for playing around with bios settings.

Cleared CMOS, flashed 8503, cleared CMOS again, still same issue, can't get pass 07. Tried 3 different pairs of RAM, same issue..
Yes ,try 1 stic or reseat RAM and try different slots 2/4 or 1/3
 

·
Registered
Joined
·
173 Posts
Hey folks, I'm having trouble getting 5800x3d to boot on my c6h, it stuck at code 07 which seems to mean cannot train the RAM.

I've tried 3600x and 5900x with the exact same setup and in both cases they boot without any problem.

My RAM is Corsair vengeance lpx DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
8GB x 2

BIOS is 8503, cleared CMOS and reflash, didn't help.

Is this because of 5800x3d being more picky about RAM or is it because of BIOS support?
Go back with the 5900X ,adjust the memory speed the best stable you can get , then save the entire Bios setting profile . reinstall the 5800XD, with just 1 ram module , once you enter Bios adjust voltage ,etc , reboot-once reboot to Bios turn off the pc , install the other module -reboot -once on Bios just reload the previous Bios profile setting you saved , maybe this can help you
 

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Tried all that, still 07, in fact if I just take the x3d out and put the 3600x in without touching the RAM, it posts.
then there is ram incompatibility, or ram problem. ;)
 

·
Riding on the edge
Joined
·
3,305 Posts
Quick update, picked up another 5800x3d at local store, and it works!
It's been a rollercoaster day... never had issue with CPU in my life before this so I've been doubting myself, but guess low probability happens, wish I had this kind of "luck" for lottery lol
Cheers
Why is your "System Time" 01/01/21?
CMOS battery perhaps?
 

·
LCapellaro
Joined
·
11 Posts
View attachment 2559592
Quick update, picked up another 5800x3d at local store, and it works!

It's been a rollercoaster day... never had issue with CPU in my life before this so I've been doubting myself, but guess low probability happens, wish I had this kind of "luck" for lottery lol

Cheers
As far as I can see, problems with the 5000 series seem to be more common than they should be. But glad it worked, enjoy it! Tell us your impressions later ;)
 
48901 - 48920 of 48963 Posts
Top