Overclock.net banner

[$4000 USD budget] Nowy zestaw do gier PC "Najlepszy stosunek jakości do ceny 2025"

1.3K views 15 replies 9 participants last post by  Travis Scott  
#1 ·
Cześć wszystkim,

byłbym wdzięczny za radę dotyczącą nowego zestawu, ostatni wytrzymał 8 lat.

Obecny monitor to: Samsung 23" LCD 1080p, który planuję ulepszyć do 1440p 120+Mhz

CPU
: AMD Ryzen 7 9800X3D OEM
MB: GIGABYTE X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE
PU: DeepCool PL800D
RAM: ADATA XPG Lancer RGB 64GB (2x32GB)
CPU Chłodzenie: LIAN LI HydroShift LCD 360SW
Obudowa: Zalman P50 DS White
SSD: 2TB Samsung 9100 PRO SSD NVMe M.2
Karta graficzna: GTX 5080 (może rozciągnąć budżet i wziąć 5090, aby zabezpieczyć się na przyszłość?)

#2 ·
Prawdopodobnie nie potrzebujesz 64 GB pamięci RAM, jeśli kupujesz procesor X3D, zamiast tego kup zestaw 32 GB 6000 CL28/CL30. Wybierz tańszy dysk SSD M.2, dzięki czemu będziesz mieć wystarczająco dużo miejsca na więcej niż jeden dysk.

5080 jest w porządku dla 1440p 120Hz.

#4 · (Edited)
Najwyraźniej Samsung używa czujnika w 9100, są dwa i drugi odczytuje 20+ °C powyżej "chłodniejszego" podczas odczytu i zapisu.

#6 ·
założyłbym PRZYNAJMNIEJ 27-calowy monitor 1440p OLED 240Hz.
Mam osobny budżet na monitor - jakieś porady dotyczące konkretnych dobrych modeli?
Naprawdę nie jestem pewien, dlaczego potrzebuję 4K, teraz jestem całkowicie zadowolony z 1080p, myślę, że wolę pozostać przy 1440p i przygotować kompilację na przyszłość na jakiś czas. Ale może się mylę.
Jestem naprawdę wrażliwy na opóźnienia wejściowe. W żadnym wypadku nie jestem profesjonalnym graczem, ale na przykład nie mogłem grać w trybie wieloosobowym Mortal Kombat na moim telewizorze z opóźnieniem wejściowym 40 ms. Potrzebuję więc monitora "do gier", ale wolałbym, żeby wyglądał jak normalny, bez szalonych wzorów czy kolorów.

GPU:
Jakieś rekomendacje dotyczące producenta RTX 5080?
Palit RTX 5080 GamingPro 16Gb kosztuje tutaj 1400$ - wydaje się w porządku. Może lepiej zapłacić więcej za innego producenta, takiego jak Asus itp.?

#7 ·
Czy mógłby Pan/Pani uprzejmie i krótko wyjaśnić nowicjuszowi, dlaczego 32 GB jest lepsze niż 64 GB z tym procesorem? I podać przykłady, co kupić zamiast tego?

Mam osobny budżet na monitor - jakieś rady dotyczące konkretnych dobrych modeli?
Naprawdę nie jestem pewien, dlaczego potrzebuję 4K, teraz jestem całkowicie zadowolony z 1080p, myślę, że wolę pozostać przy 1440p i przygotować kompilację na przyszłość na jakiś czas. Ale może się mylę.
Jestem bardzo wrażliwy na opóźnienia wejściowe. W żadnym wypadku nie jestem profesjonalnym graczem, ale na przykład nie mogłem grać w trybie wieloosobowym Mortal Kombat na moim telewizorze z opóźnieniem wejściowym 40 ms. Potrzebuję więc monitora "do gier", ale wolałbym, żeby wyglądał jak normalny, bez szalonych wzorów czy kolorów.

GPU:
Jakieś rekomendacje dotyczące producenta RTX 5080?
Palit RTX 5080 GamingPro 16Gb kosztuje tutaj 1400$ - wydaje się w porządku. Może lepiej zapłacić więcej za innego producenta, takiego jak Asus itp.?
32 GB jest idealne do gier i zakładam, że najprawdopodobniej używasz 9800x3D ze względu na jego wydajność w grach, prawda?

O ile nie planujesz również wykonywania zadań wymagających dużej ilości pamięci, takich jak renderowanie, kompilowanie dużych projektów itp., pieniądze te można by lepiej wykorzystać gdzie indziej.

Możesz wybrać zestaw G.Skill 32GB 6000 CL30, jeśli chcesz po prostu ustawić pamięć RAM na XMP i zapomnieć o tym. Lub zestaw G.Skill 32GB 6000 CL26, jeśli chcesz podkręcać.

Każdy dostawca 5080 jest w porządku, wybierz ten, który jest najtańszy.

#9 ·
Chłopaki, czy moglibyście uprzejmie doradzić w sprawie obudowy i GPU?

Obudowa:
Obecnie mam białą NZXT S340 Elite - bardzo mi się podoba, co jest podobnego, ale nowoczesnego na rynku?

-Biała
-Cicha
-Minimalistyczna ze szklanymi drzwiami.

GPU:
Jakich fajnych i cichych producentów RTX5080 możecie polecić?
Czy powinienem wybrać AMD 7900XTX 24Gb, skoro ceny są takie same jak GTX5080?

#10 ·
Hej wszystkim,

byłbym wdzięczny za radę dotyczącą nowej konfiguracji, ostatnia wytrzymała 8 lat.

Obecny monitor to: Samsung 23" LCD 1080p, który planuję ulepszyć do 1440p 120+Mhz

CPU
: AMD Ryzen 7 9800X3D OEM
MB: GIGABYTE X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE
PU: DeepCool PL800D
RAM: ADATA XPG Lancer RGB 64GB (2x32GB)
CPU Cooler: LIAN LI HydroShift LCD 360SW
Obudowa: Zalman P50 DS White
SSD: 2TB Samsung 9100 PRO SSD NVMe M.2
Karta graficzna: GTX 5080 (może rozciągnąć budżet i wziąć 5090, aby zabezpieczyć się na przyszłość?)
Ryzen 7 9800X3D to fantastyczny wybór do gier i produktywności dzięki pamięci 3D V-Cache, a połączenie go z wysokiej klasy płytą X870 i 64 GB pamięci RAM daje duży zapas. Zasilacz DeepCool i chłodnica AIO Lian Li to również solidne wybory. Jeśli chodzi o kartę graficzną, jeśli pozwala na to budżet, przejście na RTX 5090 może być mądrym posunięciem, aby zabezpieczyć się na przyszłość, zwłaszcza że planujesz przejść na 1440p przy 120 Hz lub wyższej częstotliwości odświeżania.

#14 ·
Ryzen 7 9800X3D to fantastyczny wybór do gier i produktywności dzięki pamięci 3D V-Cache, a połączenie go z wysokiej klasy płytą X870 i 64 GB pamięci RAM daje duży zapas. Zasilacz DeepCool i chłodnica Lian Li AIO to również solidne wybory. Jeśli chodzi o kartę graficzną, jeśli pozwala na to budżet, wybór RTX 5090 może być mądrym posunięciem dla przyszłości, zwłaszcza że planujesz przejść na 1440p przy 120 Hz lub wyższej częstotliwości.
A nagroda za najlepszą odpowiedź w wątku bota AI trafia do...

#12 ·
Dwie rzeczy. Nie oszczędzałbym na płycie głównej ani na GPU. Jeśli to zrobisz i wszystko zostanie powiedziane i zrobione, możesz tego żałować.

#15 ·
Ludzie, wciąż wybieram części, moim głównym zmartwieniem jest to, czy kupić RTX5090 do grania w 2k.

Cena wydaje się w porządku. Ale trochę martwię się o generowanie ciepła przez 5090. Jestem wrażliwy i pamiętam czasy, kiedy PC podnosił temperaturę w pomieszczeniu. Więc czy to dobry pomysł, żeby kupić 5090, jeśli nie chcę pieca? Jakieś wskazówki? Myślę może, żeby poczekać na nowe karty graficzne od AMD...
Albo kupić już 5090 i zacząć cieszyć się życiem w grach, może porada, jakiego producenta wybrać?