Overclock.net banner

AIO vs. chłodzenie powietrzem dla 14900K?

1 reading
9.5K views 16 replies 10 participants last post by  bombastinator  
#1 ·
Próbuję schłodzić 14900K. Obudowa jest bardzo dobrze wentylowana.

Nie sądzę, żeby chłodzenia AIO były bezpieczną opcją, ponieważ pompa może w pewnym momencie zawieść, podczas gdy chłodzenia powietrzne działają znacznie dłużej. Mam kilka pytań:
  • Jak długo działa AIO, zanim pompa ulegnie awarii? Czy to zależy od producenta? Przyglądam się Arctic Freezer III 420mm, gwarancja wynosi 6 lat. Czy wytrzyma 10+ lat?
  • Czy sprawdzanie obrotów pompy to jedyny sposób, aby stwierdzić, czy uległa awarii, bez fizycznej inspekcji?
  • Jak często powinienem sprawdzać AIO, aby sprawdzić, czy pompa uległa awarii, czy nie?
  • Czy Arctic Freezer III 420mm jest w tej chwili najlepszym AIO?
  • O ile lepszy jest Arctic Freezer III 420mm w porównaniu do najlepszych chłodzeń powietrznych CPU, takich jak Phantom Spirit 120 Evo lub Frost Spirit 140 V3? O ile stopni Arctic Freezer III 420mm jest lepszy?

#2 ·

Nie sądzę, żeby AIO były bezpieczną opcją, ponieważ pompa może w pewnym momencie zawieść, podczas gdy chłodnice powietrzne działają znacznie dłużej. Mam kilka pytań:
  • Jak długo działa AIO, zanim pompa ulegnie awarii? Czy to zależy od producenta? Przyglądam się Arctic Freezer III 420mm, gwarancja wynosi 6 lat. Czy wytrzyma 10+ lat?
  • Czy sprawdzanie obrotów pompy to jedyny sposób, aby stwierdzić, czy uległa awarii, bez fizycznej inspekcji?
  • Jak często powinienem sprawdzać AIO, aby zobaczyć, czy pompa uległa awarii, czy nie?
  • O ile lepszy jest Arctic Freezer III 420mm w porównaniu do najlepszych chłodnic powietrznych CPU, takich jak Phantom Spirit 120 Evo lub Frost Spirit 140 V3? O ile stopni Arctic Freezer III 420mm jest lepszy?
AIO będzie znacznie lepsze niż chłodnica powietrzna. Powiedziałbym, że nie sądzę, żeby wycieki były problemem w AIO. Awaria pompy spowoduje bardzo szybki wzrost temperatury.
Ale szczerze mówiąc, jeśli nie podkręcasz i tylko grasz, twoja chłodnica powietrzna będzie w porządku. Nawet standardowy 14900k nie powinien zużywać więcej niż 200 watów podczas grania, co jest niezwykle wysokim zużyciem.

#3 ·
Większe CLC znacznie przewyższają wysokiej klasy chłodzenie powietrzem przy bardziej ekstremalnych obciążeniach termicznych. Trudno podać konkretną wartość w stopniach, nie znając specyficznych obciążeń.

Wycieki się zdarzają, ale są dość rzadkie. Pompy w końcu ulegną awarii, ale będzie to natychmiast (w ciągu kilku sekund) widoczne, ponieważ procesor albo mocno zwolni, albo się wyłączy. Większość procesorów przetrwa utratę chłodzenia bez uszkodzeń, chyba że funkcje ochrony termicznej są wyłączone. Nawet jeśli pompa nie ulegnie awarii i nigdy nie wystąpią wycieki, CLC stopniowo tracą płyn chłodzący przez przepuszczalność, ale potrzeba sporo czasu, aby miało to znaczący wpływ na wydajność. Przewidywanie, kiedy i jak CLC ulegnie awarii, jest trudne; uznałbym wszystko po okresie gwarancji za bonus, ale widziałem, jak niektóre wytrzymują znacznie ponad dekadę. Osobiście mam Nepton 280L, który jest w użyciu prawie 24/7 od ponad dziesięciu lat i nadal działa bez widocznych problemów... Zmieniłem jednak płyn chłodzący dwa razy.

#5 ·
Większe CLC znacznie przewyższą wysokiej klasy chłodzenie powietrzem przy bardziej ekstremalnych obciążeniach termicznych. Trudno podać konkretną wartość w stopniach bez znajomości konkretnych obciążeń.

Wycieki się zdarzają, ale są dość rzadkie. Pompy w końcu ulegną awarii, ale będzie to natychmiast (w ciągu kilku sekund) widoczne, ponieważ procesor albo mocno zwolni, albo się wyłączy. Większość procesorów przetrwa utratę chłodzenia bez uszkodzeń, chyba że funkcje ochrony termicznej są wyłączone. Nawet jeśli pompa nie ulegnie awarii i nigdy nie wystąpią wycieki, CLC stopniowo tracą płyn chłodzący przez przepuszczalność, ale potrzeba sporo czasu, aby miało to znaczący wpływ na wydajność. Przewidywanie, kiedy lub jak CLC ulegnie awarii, jest trudne; uznałbym wszystko po okresie gwarancji za bonus, ale widziałem, jak niektóre wytrzymują znacznie ponad dekadę. Osobiście mam Nepton 280L, który jest w użyciu prawie 24/7 od ponad dziesięciu lat i nadal działa bez widocznych problemów... Chociaż dwukrotnie wymieniłem płyn chłodzący.
Na początku nie planuję podkręcać. Myślę, że podkręcanie tych procesorów jest i tak bardzo trudne.

Myślę, że wypróbuję bardzo dobry cooler powietrzny i zobaczę, jakie mam temperatury, a jeśli nie spodobają mi się moje temperatury, zawsze mogę przejść na AIO...

Mój Cooler Master Hyper Evo 212 działa od 8 lat i bez problemów... Czy uważasz, że AIO, takie jak Arctic Freezer III 420mm, może wytrzymać tak długo?

#17 ·
Cześć, zdecydowałem się na NH-U12A zamiast mojego EK360 na 14900k, ograniczając PL2 do 253 watów, nie mam obaw o nagrzewanie (OCCT, CinebenchR23 przy 85/86 stopniach bez dławienia).
Brzmi dobrze. Jeśli masz też dużą kartę graficzną, możesz chcieć ją chłodzić wodą z tym 420 (zakładając, że pasuje). Procesory zaczęły produkować mniej ciepła (chociaż rozwinęły inne problemy), ale karty graficzne wciąż idą w górę. Prześcignęły procesory w okolicach 1080 i po prostu szły dalej.

#8 · (Edited)
Przy ustawieniu 253 watów nie widzę więcej niż 75c w R23. Graniczenie 55-60c przez większość czasu i wciąż nie zrobiłem żadnego undervoltingu.

• Rep+
Reactions: Kiraniknikolaev
#9 · (Edited)
Ponieważ do tej pory nie miałeś AIO, jedynym, który możesz uznać za wystarczająco cichy w spoczynku, jest AFII, a nie AFIII. Wszystko inne będzie zbyt głośne dla użytkownika typu chłodzenia powietrzem dla jego pierwszego AIO.

I proszę, nie myśl w 10-letnich krokach.
Za 5 lat zużycie oprogramowania i zużycie telewizji będą się znacznie różnić.
Bardziej niż nawet maniacy tutaj są skłonni dziś przyznać.

I tak będzie z twoją konfiguracją komputera.

#11 ·
Nie rozumiem sensu tego porównania. Tester nawet nie opisuje w filmie, czym jest "pętla o wysokiej wydajności" użyta jako punkt odniesienia i jak jest dostrojona. Link w opisie sugeruje, że porównuje on AIO za 100 dolarów z pętlą z co najmniej trzema chłodnicami (?), która prawdopodobnie kosztuje blisko tysiąca dolarów, jeśli weźmie się pod uwagę chłodnice, blok, złączki i wentylatory...

#13 · (Edited)
Więc im większe wentylatory na chłodnicy, tym wolniej muszą się obracać... będą cichsze... Rozważam LFIII 420mm w konfiguracji push/pull. bije wszystko inne...
Jest duża różnica między wentylatorami, trzeba szukać ciśnienia, przy niskich obrotach i hałasie
rozwiązań dla ich połączenia
i ceny

Uwielbiam te, w których można podłączyć wentylatory tak samo i mieć tylko jedną wtyczkę zasilania
Zmieniłem z BioniX P120 na PHANTEKS D30-120

BioniX P120 może zacząć buczeć, gdy przekroczą 800/1000 obr./min, nie wszystkie, ale słuchanie tego nie jest przyjemne

oba modele wymagają bardzo długich śrub, są one dołączone do PHANTEKS D30-120
ponieważ są grubsze niż inne wentylatory, minusem jest to, że mają amerykańskie śruby, niezbyt fajne dla nas w UE

#16 · (Edited)

Nie sądzę, żeby AIO były bezpieczną opcją, ponieważ pompa może w pewnym momencie zawieść, podczas gdy chłodnice powietrzne działają znacznie dłużej, mam kilka pytań:
  • Jak długo działa AIO, zanim pompa ulegnie awarii? Czy zależy to od producenta? Przyglądam się Arctic Freezer III 420mm, gwarancja wynosi 6 lat. Czy wytrzyma 10+ lat?
  • Czy sprawdzanie obrotów pompy bez fizycznej inspekcji to jedyny sposób, aby stwierdzić, czy uległa awarii?
  • Jak często powinienem sprawdzać AIO, aby sprawdzić, czy pompa uległa awarii, czy nie?
  • O ile lepszy jest Arctic Freezer III 420mm w porównaniu do najlepszych chłodnic powietrznych CPU, takich jak Phantom Spirit 120 Evo lub Frost Spirit 140 V3? O ile stopni lepszy jest Arctic Freezer III 420mm?
Sam jestem fanem powietrza, chociaż w przypadku naprawdę ekstremalnych rzeczy z maksymalną ciszą, pętla niestandardowa pozostaje najlepszym rozwiązaniem. AIO działają przez bardzo zmienną ilość czasu. Bardzo rzadko mniej niż kilka lat. Spójrz na gwarancję. AIO 420 ma znacznie większą obwiednię termiczną. Jeśli jednak go nie używasz, nie ma to sensu. Powiedziałbym, że najlepsze chłodnice powietrzne osiągają nieco poniżej 360 ekwiwalentu, chociaż mają tendencję do bycia cichszymi. Zwłaszcza na niższych poziomach. Więc 420 będzie większy. Potrzebujesz dużej obudowy, aby zmieścić 420 rad. Sytuacje, w których system AIO jest lepszy niż system powietrzny, są rzadkie, chociaż podkręcanie może być jedną z nich. Podkręcanie może podwoić lub potroić moc cieplną. Mój system, na przykład, to 12700 (bez k) i 3800 i jest używany do filmów, sporadycznych maszyn wirtualnych i amatorskiego, niekonkurencyjnego grania. Działa na powietrzu. Wymieniłem pastę termoprzewodzącą na GPU na bardziej wydajny materiał, kiedy zdjąłem osłonę i wymieniłem wentylatory na wentylatory obudowy PWM o wysokim ciśnieniu statycznym w celu redukcji szumów. Więc powietrze, ale wyższej klasy powietrze. Kiedy statystyki są nieznane, mnóstwo luzu może to zrekompensować. Okazało się dość ciche, chociaż wnętrzności nie są szczególnie ładne. Nie jestem entuzjastą RGB i nie chciałem tego jako elementu ekspozycji, więc jestem zadowolony. Gdybym miał chip k, mógłbym użyć AIO lub pętli niestandardowej (lubię ciche maszyny). To tylko skrzynka do gier i internetu. Nie celuję w najwyższą półkę. Mniejsze utrzymanie powietrza przemówiło do mnie. Mój GPU wydziela około 3-5 razy więcej ciepła niż mój procesor. Gdybym miał chłodzenie wodne, miałbym dzisiaj GPU chłodzone wodą przed procesorem. Byłem o cal od zrobienia tego na tym, ale dwufazowy materiał do wymiany ciepła przeszedł, więc nie musiałem. Z większym GPU bym to jednak zrobił. Obwiednia termiczna powietrza po prostu nie jest wystarczająco duża. Trzeba przenieść ciepło do czegoś wystarczająco dużego, aby je zrzucić. To właśnie robi woda: przenosi ciepło do grzejników, które normalnie byłyby zbyt duże, aby się zmieścić. Chłodnica powietrze-powietrze może być tylko tak duża ze względu na sposób, w jaki rozmieszczone są płyty główne. Widziałem kiedyś sprytną płytę główną, która miała gniazdo procesora z tyłu. Wtedy było mnóstwo miejsca.