Overclock.net banner

nowy komputer amd ryzen 7 7800x3d

2.8K views 14 replies 5 participants last post by  thanos999  
#1 ·
Cześć wszystkim, dawno mnie tu nie było, ostatnio budowałem nowy zestaw: ryzen 7 7800x3d na płycie głównej asrock x870 pro rs wifi z pamięcią ram team group delta rgb ddr5 6200mhz 32gb i kartą graficzną asrock amd radeon7900 xtx phantom gaming. Pamięć masowa jest kluczowa: p3 plus 1tb dla systemu operacyjnego i crucial p3 plus 4tb dla gier. Chłodzenie to uphere u360tc aio cpu cooler, a obudowa to montech king 95, zasilacz to corsair rm 1000 e.

Chcę wiedzieć, jakich programów lub aplikacji do podkręcania używają ludzie, ponieważ nie mogę uruchomić ryzen master?

#2 ·
Cześć wszystkim, dawno mnie tu nie było, właśnie zbudowałem nowy zestaw: ryzen 7 7800x3d na płycie głównej asrock x870 pro rs wifi z pamięcią team group delta rgb ddr5 ram 6200mhz 32gig i kartą graficzną asrock amd radeon7900 xtx phantom gaming. Pamięć masowa jest kluczowa: p3 plus 1tb dla systemu operacyjnego i crucial p3 plus 4tb dla gier. Chłodzenie to chłodnica cieczy uphere u360tc aio cpu cooler, a obudowa to montech king 95, zasilacz to corsair rm 1000 e.

Chcę wiedzieć, jakich programów lub aplikacji do podkręcania używają ludzie, ponieważ nie mogę uruchomić ryzen master?
Nienawidzę tego i tak naprawdę nie powinienem udzielać porad dotyczących OC, ale na twoim miejscu całkowicie odinstalowałbym Ryzen Master. Nie podoba mi się to i uważam, że jest nieco wadliwy. Zagrałbym z EXPO i doprowadziłbym moją pamięć RAM do porządku, a następnie podkręciłbym rzeczy na procesorze w BIOS-ie. Zatrzymaj się i uruchom kilka typowych testów i zobacz, gdzie jesteś, a następnie zagraj w kilka gier i zanotuj swoje FPS.

#5 ·
AMD Ryzen 7 7800X3D @ 4915.76 MHz - CPU-Z VALIDATOR to była moja pierwsza walidacja cpu z, kiedy po raz pierwszy włączyłem komputer po zainstalowaniu systemu Windows
Kiedy powiedziałeś, że nie możesz tego uruchomić, założyłem, że już to zainstalowałeś. Użyj programu (darmowego) takiego jak "Revo Uninstaller", a wyczyści on wszystko aż do poziomu rejestru. Jeśli miałbym polecić oprogramowanie OC, byłby to 'MSI Afterburner'.

#6 ·
Ryzen Master jest generalnie problematyczny w moim doświadczeniu i nie warto go nawet rozważać.

Dla większości procesorów Ryzen, pierwszym przystankiem jest sekcja PBO Curve Optimizer w UEFI, ale układy X3D są tak ograniczone w inny sposób, że zwykle nie robi to zbyt wiele poza obniżeniem temperatur i nieco częstszym osiąganiem maksymalnego doładowania. Jeśli Twoja płyta główna ma asynchroniczną funkcję zegara dla procesora, możesz jej użyć, aby ominąć ograniczenia zegara na mnożniku procesora bez destabilizacji reszty systemu, ale wymaga to znacznie więcej czasu i wysiłku niż to, czym wydajesz się być zainteresowany.

Dla procesora po prostu polecam sprawdzić, czy możesz obniżyć curve optimizer do -10, a następnie skupić się na dostrajaniu pamięci i GPU. CO -10 na rdzeniu X3D wydaje się wystarczać mi do utrzymania stałego maksymalnego doładowania podczas grania na 7950X3D i szczerze mówiąc, nawet nie wiem, czy to w ogóle konieczne.

#10 ·
Muszę wspomnieć, że w marcu 2018 roku byłem na 4. miejscu na świecie w podkręcaniu procesora Ryzen 5 2600 i na 1. miejscu w chłodzeniu wodą, ponieważ wszyscy nade mną używali ciekłego azotu, więc jestem starym wyjadaczem w podkręcaniu, po prostu ostatnio tego nie robiłem, no cóż, nie od czasu, gdy podkręciłem mój procesor Ryzen 7 5800.

#11 ·
Kiedyś ich nie było, a kiedy się pojawiły, były naprawdę, naprawdę złe. Nadal nie są świetne. Zazwyczaj zużywają zbyt dużo energii, i chociaż teraz są mniej zawodne, nadal mają opinię zawodnych. Można to zrobić lepiej bez nich

#12 ·
Karta graficzna zawsze miała jednak lepszą reputację. Sprawdziłbym instrukcję ręcznego podkręcania procesora (choć prawdopodobnie nie ma to większego sensu, jeśli grasz powyżej 1080p) i użyłbym drugiej na karcie graficznej, ponieważ to przyspiesza działanie. Na przykład, nawet nie kupiłem procesora z możliwością podkręcania, ponieważ wiedziałem, że chcę grać w 1440p i skalować do 4k. Wybrałem 12700, chociaż mogłem dostać coś lepszego.

#14 ·
Nic nie potrzebujesz. Ustawienia PBO są wykonywane w BIOS-ie, a twój procesor graficzny rdna3 nie będzie zbytnio dostrajany - sterownik adrenaline/watt man jest tutaj wystarczający.

Jedynymi dodatkowymi rzeczami mogą być core cycler do testowania stabilności procesora. Oraz TM5 i/lub Karhu do testów stabilności pamięci RAM. Może ZenTimings plus Aida 64 do monitorowania pamięci RAM.