Overclock.net banner
18,221 - 18,240 of 33,810 Posts
Kiedy uruchamiacie y-cruncher VST i VT3, czy obniżacie taktowanie lub ograniczacie moc procesora?

Naprawdę nie podoba mi się pomysł uruchamiania godzin testów obciążeniowych w temperaturze powyżej 90°C.
nie i nie :)

Laboratoria testują procesory w temperaturze 135-140°
Ponieważ czas jest cenny

Z tego, co wiem jako nowicjusz, są one przeznaczone do pracy w temperaturze 105° i potencjalnie 110-115° do momentu wyłączenia termicznego
Co do wartości, nie jestem pewien, nie miałem potrzeby sprawdzać

Ale wprowadzanie zmiennych brzmi głupio.
180-190W jest na standardowych ustawieniach, a bez stałych napięć było to 260W dla mnie.
Jeśli procesor nie może sam się dławić, robisz coś źle. Przynajmniej tak myślę :)

Trochę tak samo dla pamięci i 80°, ale rozumiem, dlaczego termika wpływa na precyzyjne timingi
Po stronie procesora przy standardowym taktowaniu, ten argument jest trochę nieważny.
Również DDR5 może działać z prędkością 8000MT/s przy 80-85°C

Kiedy uruchamiacie y-cruncher VST i VT3, czy obniżacie taktowanie lub ograniczacie moc procesora?

Naprawdę nie podoba mi się pomysł uruchamiania godzin testów obciążeniowych w temperaturze powyżej 90°C.
Używam "benchmate" do uruchamiania y-cruncher 2.5b. Jedno uruchomienie zajmuje 46-47 sekund z 13900k.
Jeśli możesz uruchomić 3-4 uruchomienia, masz 99,9% stabilnego ddr5 w temperaturze, którą masz. To samo dotyczy oc procesora.

• Rep+
Reactions: monday_morning_qb
Usuń ciepło jako czynnik ZANIM spróbujesz podkręcić ddr5. Usuń również podkręcanie/undervolting procesora ZANIM spróbujesz podkręcić ddr5 :)
Obniżyłem temperaturę mojej płyty głównej o wiele, po prostu wyjmując dysk OS ze slotu M.2_1. (y)

Miałem dysk Samsung 990 Pro w M.2_1 z fabrycznymi podkładkami termicznymi i radiatorem, dysk ten znajdował się na środku płyty głównej, pracując w temperaturze 30 - 35c, nasiąkając ciepłem płytę główną.

Wyjąłem dysk Samsung i przeszedłem na dysk PCIe Gen5 Crucial T700. Używając karty Asus 5.0 Add-In-Card usunąłem 30 - 35c ze środka mojej płyty głównej.

Asus AIC bardzo dobrze chłodzi dysk, umieszcza całe ciepło na samym dole płyty głównej, z dala od płyty tylnej GPU, CPU, VRM, PCH i RAM.

Zastąpiłem fabryczne podkładki termiczne na Asus AIC podkładką Thermal Grizzley 1,5 mm Minus Pad 8, kroplą smaru termicznego Kryonaut, dysk Crucial T700 pracuje w temperaturze 20 - 25c pod obciążeniem.

Product Font Material property Rectangle Circuit component
Electronic instrument Audio equipment Computer hardware Circuit component Engineering
Font Rectangle Electronic device Electric blue Display device
Font Rectangle Parallel Screenshot Number

Uruchomienie Asus 5.0 AIC w slocie PCIEX16 G5_2 spowoduje uruchomienie karty graficznej @ X8. Karta graficzna obecnej generacji na PCIe 4.0x8, utrata wydajności wynosi zaledwie 2-3 procent. Skalowanie NVIDIA GeForce RTX 4090 PCI-Express

Główną grą, w którą gram, jest Cyberpunk 2077, @ 4k ultra tracę być może 0,3 FPS w porównaniu do PCIe x16 4.0.

Podsumowując, usunąłem mnóstwo ciepła ze środka mojej płyty głównej, mam o wiele szybszy dysk OS... z niewielkim lub zerowym spadkiem wydajności na mojej karcie graficznej. ;)

Obniżyłem temperaturę mojej płyty głównej o wiele, po prostu wyjmując dysk OS ze slotu M.2_1. (y)

Miałem dysk Samsung 990 Pro w M.2_1 z fabrycznymi podkładkami termicznymi i radiatorem, ten dysk znajdował się na środku płyty głównej, pracując w temperaturze 30 - 35c, pochłaniając ciepło płyty głównej PCB.

Wyjąłem dysk Samsung i wybrałem dysk PCIe Gen5 Crucial T700. Używając karty Asus 5.0 Add-In-Card, usunąłem 30 - 35c ze środka mojej płyty głównej.

Asus AIC bardzo dobrze chłodzi dysk, umieszcza całe ciepło na samym dole płyty głównej, z dala od płyty tylnej GPU, CPU, VRM, PCH i RAM.

Zastąpiłem fabryczne podkładki termiczne na Asus AIC podkładkami Thermal Grizzley 1,5 mm Minus Pad 8, kroplą smaru termicznego Kryonaut, dysk Crucial T700 pracuje w temperaturze 20 - 25c pod obciążeniem.

View attachment 2624510 View attachment 2624511 View attachment 2624512 View attachment 2624513

Uruchomienie Asus 5.0 AIC w slocie PCIEX16 G5_2 spowoduje uruchomienie karty graficznej @ X8. Obecna generacja karty graficznej na PCIe 4.0x8 strata wydajności wynosi zaledwie 2-3 procent. NVIDIA GeForce RTX 4090 PCI-Express Scaling

Główną grą, w którą gram, jest Cyberpunk 2077, @ 4k ultra tracę być może 0,3 FPS w porównaniu do PCIe x16 4.0.

View attachment 2624516

Podsumowując, usunąłem mnóstwo ciepła ze środka mojej płyty głównej PCB, mam znacznie szybszy dysk OS... z niewielkim lub zerowym spadkiem wydajności na mojej karcie graficznej. ;)
Używam Intel Optane pci-e x4 w ostatnim slocie i używam 2x m.2 w slocie dimm.2 + jeden dysk ssd sata. To jest dla mnie idealne na Apex z790 i Apex z690. W ten sposób również nie ma dodatkowego ciepła dla MB :)

• Rep+
Reactions: Braegnok
Używam Intel Optane pci-e x4 w ostatnim slocie i używam 2x m.2 w slocie dimm.2 + jeden dysk ssd sata. To jest dla mnie idealne na Apex z790 i Apex z690. W ten sposób również nie ma dodatkowego ciepła dla płyty głównej :)
Czy Twój Intel Optane PCIe x4 to AIC,.. Myślałem o przejściu na Optane dla dysku OS, dobra robota, sir. (y)

Umieszczenie dysku OS w slocie M.2_1 było po prostu złym pomysłem z otwartym stołem testowym, bez wentylatorów. :LOL:

Miałem dysk Samsung 990 Pro w M.2_1 z fabrycznymi podkładkami termicznymi i radiatorem, ten dysk znajdował się na środku płyty głównej, działając w temperaturze 30 - 35c, pochłaniając ciepło płyty głównej.

Wyjąłem dysk Samsung i przeszedłem na dysk PCIe Gen5 Crucial T700. Używając karty Asus 5.0 Add-In-Card usunąłem 30 - 35c ze środka mojej płyty głównej.

Zastąpiłem fabryczne podkładki termiczne na Asus AIC podkładką Thermal Grizzley 1,5 mm Minus Pad 8, kroplą smaru termicznego Kryonaut, dysk Crucial T700 działa w temperaturze 20 - 25c pod obciążeniem.

View attachment 2624510 View attachment 2624511 View attachment 2624512 View attachment 2624513

Uruchomienie Asus 5.0 AIC w slocie PCIEX16 G5_2 spowoduje uruchomienie karty graficznej @ X8. Obecna generacja karty graficznej na PCIe 4.0x8 strata wydajności wynosi zaledwie 2-3 procent. NVIDIA GeForce RTX 4090 PCI-Express Scaling

Podsumowując, usunąłem mnóstwo ciepła ze środka mojej płyty głównej, mam znacznie szybszy dysk OS... z niewielkim lub zerowym spadkiem wydajności na mojej karcie graficznej. ;)
Sprawdź swoje PW, wysłałem Ci szybką PW, proszę pana!

• Rep+
Czy Twój Intel Optane PCIe x4 to AIC,.. Myślałem o przejściu na Optane dla dysku OS, dobrze zrobione, sir. (y)

Umieszczenie dysku OS w gnieździe M.2_1 było po prostu złym pomysłem z otwartym stołem, bez wentylatorów. :LOL:
Aic tak :)

• Rep+
Użyj dla tXSDLL
View attachment 2624344

Skalowanie wynosi 256nCK na 100 MHz, ale nie ma drobnej ziarnistości w rejestrze trybu
Może się mylę. Pokaże się to później

tXP maksymalna wartość to 7,5 ns MT/s
minimalna wartość to 8nCK. Potencjalnie 4 ze względu na podkanały, ale w badaniach
tCPDED maksymalna wartość to 5 ns, minimalna wartość 8nCK

tXP robi sporo dla opóźnienia dostępu losowego
To samo co RFCpb ~ standard to 130 ns dla 16 GB, 190 dla 24 GB
Może być niższe, ale zależy od XSR
View attachment 2624351

O limitach tFAW
View attachment 2624348

Istnieją również sprzedawane kości DIMM o rozmiarze strony 2 KB, ale mamy 1 KB
32 to poprawna wartość, ale ze względu na podkanały - może to spaść do 16 i 20
Niejasne, ponieważ przeplot występuje na procesorze i nie ma świadomości od podkanału do podkanału w celu (nie) doświadczania spowolnienia przy zamianach tRRD_.

EDIT:
CS_n (tCSL~low) ~ to 10 ns zegara
CSH (hi) zależy od wzoru rozładowania
Użytkownik może spróbować obniżyć CSH, aby zrekompensować błędy ruchu lustrzanego

Złe szkolenie powtórzy się w błędach TM5 (#0,#3,#4,#10,#14,#15)
Przeważnie 3,10,15 - #4 to problem poboczny "awaria na dimm"

tExitSelfRefresh (tXSR) i tRFCpb idą w parze
Ale ostatecznie zależy to od prawidłowego czasu wyłączania zasilania i prawidłowego zatrzymywania zegara
Zły tXSR często powoduje problemy z wybudzaniem ze stanu uśpienia.

@tibcsi0407 ~ formuły danych :)
Ale chcę więcej czasu, aby dać Ci użyteczne minima przy niskim taktowaniu Alder i wysokim taktowaniu Raptor.

EDIT2
Minima tDDLK mogą być niższe, widzę to
Ale to zły pomysł, aby je obniżać, ponieważ psuje to CCD (S/M/L) ~ głównie CCDL
Trzymaj się specyfikacji dla automatycznych przewidywań. Zagłębiłem się w to, ponieważ nie było zgodne ze specyfikacją.
Zbyt niskie spowoduje również problemy z równowagą z pozostałymi czasami wpływającymi na zatrzymanie zegara, w tym szkoleniem ZQ.
Wow, informacje tutaj naprawdę zbliżyły mnie do stabilności przy 8600 MHz.

Bios ustawiał tXSDLL na 2048 dla dowolnej wysokiej częstotliwości (nie zawracałem sobie głowy testowaniem poniżej 7200)

Ręcznie ustawiłem tXSDLL na 2816 w biosie i nie zacząłem widzieć błędów w HCI Memtestpro aż do około 25 minut / 115% pokrycia. W tym momencie 16 błędów nagromadziło się w jednym z wątków w tym samym czasie.

I ponowne uruchomienie/ponowne szkolenie po uruchomieniu zakończy się pomyślnie przy pierwszej próbie, co nigdy by się nie zdarzyło, gdyby bios automatycznie ustawiał tXSDLL na 2048.

Wcześniej nie mogłem uruchomić HCI Memtestpro przy 8600 MHz dłużej niż 3 lub 4 minuty, zanim wyrzuciłem setki błędów.

Dzięki za to!

Skalowanie wynosi 256nCK na 100 MHz
Rozumiem, że jest to skalowanie na 100 MHz częstotliwości kontrolera pamięci, a nie częstotliwości magistrali?

Jeśli kontroler pamięci działa z częstotliwością 2150 MHz dla szybkości transmisji danych 8600, czy 256nCK należy podzielić przez 2 dla wzrostu MC o 50 MHz? 2816 + 128 = 2944?

• Rep+
Reactions: owikh84
Bios ustawiał tXSDLL na 2048 dla dowolnej wysokiej częstotliwości (nie zawracał sobie głowy testowaniem poniżej 7200)
Wiem :)
Osądzam, ale nie bez powodu.
Musiało tak być, ponieważ biała księga po prostu nie obejmowała zakresu powyżej 6000/6200.
W przeciwnym razie nie potrafię tego wytłumaczyć, ponieważ za bardzo psuje to zatrzymywanie zegara i wyłączanie zasilania.
Prawdopodobnie wewnętrzni OCerzy również nie mieli czasu, aby bawić się tymi wartościami (są nowe).

// EDYCJA:
// A wariant wyłączenia zasilania nadal będzie miał miejsce ~ nawet jeśli wymusisz wyłączenie zasilania.

Może to działać tak nisko, ale na pewno nie na podstawie, jaką przewiduje płyta.
Wymaga zmian w tCSH/L i praca z nimi jest bardzo irytująca.

To i przesunięcia fazowe - są trudne do przewidzenia i mogą wymagać mapowania pojemności.
Mógłbym oczekiwać, że różni dostawcy dimm-pcb również pokażą różne wyniki według tych wartości
Dobrze jest przestrzegać specyfikacji i pozwolić użytkownikom je wyrównać/dostroić.
Zakładam, że to skalowanie na 100 MHz częstotliwości kontrolera pamięci, a nie częstotliwości magistrali?
Napisałem MHz, a nie MT/s :)
+400MT/s = +512nCK
Ale problem polega na tym, że naprawdę może nie być sposobu.
Jeśli nie ma przestrzeni binarnej, a to są sztywne wartości w rejestrze trybu - to cokolwiek innego wprowadzisz, nie ma znaczenia.

To wartość na MEM, więc MT/s.
Wcześniej nie mogłem uruchomić HCI Memtestpro przy 8600 MHz dłużej niż 3 lub 4 minuty, zanim wyrzuciłem setki błędów.
Dzięki za to!
Proszę, przejdź do TM5 i przedtem podaj zrzut ekranu y-cruncher VST+VT3
~ aby pomóc obniżyć szansę na wpływ procesora na TM5

Karhu/HCI nie zgłasza nic przydatnego.
Nie mogę tego użyć, aby ci pomóc. Nie ma danych, co robi w danym momencie
Memory Testing with TestMem5 TM5 with custom configs może znajdziesz tu jakąś inspirację :)

Wiem :)
Osądzam, ale nie bez powodu.
To musiało być dlatego, że opublikowany właśnie whitepaper nie obejmował zakresu powyżej 6000/6200.
Inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć, ponieważ za bardzo psuje to zatrzymywanie zegara i wyłączanie zasilania.
Prawdopodobnie wewnętrzni OCerzy również nie mieli czasu, aby bawić się tymi wartościami (są nowe)

// EDIT:
// A wariant wyłączenia zasilania nadal będzie miał miejsce ~ nawet jeśli wymusisz wyłączenie zasilania.

Może to działać tak nisko, ale na pewno nie na podstawie, którą przewiduje płyta.
Wymaga zmian w tCSH/L, a z nimi bardzo trudno się pracuje.

To i przesunięcia fazowe - są trudne do przewidzenia i mogą wymagać mapowania pojemności.
Mogę oczekiwać, że różni dostawcy dimm-pcb również pokażą różne wyniki dla tych wartości
Dobrze jest przestrzegać specyfikacji i pozwolić użytkownikom je wyrównywać/dostrajać.

Napisałem Mhz, a nie MT/s :)
+400MT/s = +512nCK
Ale problem polega na tym, że naprawdę może nie być sposobu.
Jeśli nie ma przestrzeni binarnej, a to są sztywne wartości w rejestrze trybu - to cokolwiek innego wprowadzisz, nie ma znaczenia.

To wartość na MEM, więc MT/s.

Przyjdź do TM5 i wcześniej podaj zrzut ekranu z y-cruncher VST+VT3
~ aby pomóc zmniejszyć szansę wpływu procesora na TM5

Karhu/HCI nie zgłasza niczego przydatnego.
Nie mogę tego użyć, aby ci pomóc. Nie ma danych, co robi w danym momencie
Memory Testing with TestMem5 TM5 with custom configs może znajdziesz tu jakąś inspirację :)
Świetnie, dziękuję!!!!!!!!

• Rep+
  • Love
Reactions: Leexor and Veii
No cóż. Myślałem, że jestem już bezpieczny (albo blisko tego) po usunięciu mojego CPU Undervolt. Przeszedłem testy VST, 25 przejść TM5 1usmus i nocny TM5 absolut.

Ale właśnie spróbowałem VT3+VST w y-cruncher i zawiodło na 3 przejściu VT3. Przywracam wszystko do ustawień fabrycznych i uruchamiam VT3+VST, żeby upewnić się, że nie mam żadnych innych problemów ze stabilnością.

*Kolejna aktualizacja lol. Wszystko jest w porządku, gdy uruchamiam domyślne ustawienia (bez XMP itp.).

Załadowałem XMP II (asus z690 hero), ponieważ do tej pory odkryłem, że daje mi to trochę więcej stabilności. Zmniejszyłem prędkość z 7200 do 7000. I nie dotykałem SA ani TX, są po prostu na Auto. VT3 zawiodło, gdy miałem SA/TX na 1.2/1.25 i 1.25/1.3. Czy ktoś wie, jakie to wartości w HWInfo? Jestem prawie pewien, że widzę SA, ale trochę niejasno co do TX. A TX na auto nie pokazuje odczytu w biosie.

W każdym razie. VST+VT3 przeszło dla 5. Musiałem iść zrobić zakupy, więc zostawiam TM5 1usmus, żeby robił swoje, kiedy mnie nie ma.

Właśnie zaktualizowano do nowej wersji Y-Cruncher, która została wydana w lipcu..............

• Rep+
Reactions: Kaliz
No cóż. Myślałem, że jestem bezpieczny (lub blisko tego) po usunięciu mojego CPU Undervolt. Przeszedłem testy VST, 25 przejść TM5 1usmus i nocny TM5 absolut.

Ale właśnie spróbowałem VT3+VST w y-cruncher i nie powiodło się na 3 przejściu VT3. Przywracam wszystko do ustawień fabrycznych i uruchamiam VT3+VST, żeby upewnić się, że nie mam żadnych innych problemów ze stabilnością.

*Kolejna aktualizacja lol. Wszystko jest w porządku, gdy uruchamiam domyślne ustawienia (bez XMP itp.).

Załadowałem XMP II (asus z690 hero), ponieważ stwierdziłem, że daje mi to nieco więcej stabilności. Zmniejszyłem prędkość z 7200 do 7000. I nie dotykałem SA ani TX, są po prostu na Auto. VT3 zawiodło, gdy miałem SA/TX na 1.2/1.25 i 1.25/1.3. Czy ktoś wie, jakie to wartości w HWInfo? Jestem prawie pewien, że widzę SA, ale trochę niejasne co do TX. A TX na auto nie pokazuje odczytu w biosie.

W każdym razie. VST+VT3 przeszło dla 5. Musiałem iść zrobić zakupy, więc zostawiam TM5 1usmus, żeby robił swoje, gdy mnie nie ma.
SA to albo VCCSA, napięcie System Agent, IVR VCCSA lub coś podobnego. Lub użyj SA VID, jeśli twoja płyta główna nie ma aktywnego czujnika dla niego.

TX nazywa się VDDQ TX, VDDQ CPU, CPUVDDQ lub IVR TX lub coś podobnego.

18,221 - 18,240 of 33,810 Posts