Overclock.net banner

Ryzen 7 9800x3d niski wynik cinebench r23

4 reading
13K views 17 replies 8 participants last post by  PROBN4LYFE  
#1 ·
Cześć wszystkim. Chciałem rozpocząć moją przygodę z podkręcaniem, więc przetestowałem mój standardowy procesor w cinebench r23 dla punktu odniesienia. Wyniki są dość niskie, przynajmniej w porównaniu z ludźmi z filmów z poradnikami. Próbowałem +200 MHz, 10 skalar, -30 krzywa, expo; uzyskałem wzrost, ale nadal niski wynik. Czy czegoś mi brakuje, czy co mogę zrobić? Dzięki.

#4 ·
Próbowałem ponownie to nałożyć, dokręciłem mniej więcej, ale temperatury wciąż prawie takie same. Sprawdzę te prędkości, dzięki.
Twój problem to temperatury, 90 c to za dużo dla cinebench.

Procesor z lekkim obniżeniem taktowania, gdy osiąga tak wysokie temperatury.
Napraw temperatury

Sprawdź chłodzenie

Również kontroler pamięci działa z niskimi prędkościami, sprawdź to również w biosie
Próbowałem ponownie to nałożyć, dokręciłem mniej więcej, ale temperatury są takie same. Sprawdzę te prędkości, dzięki.
9800X3D może utrzymywać doładowanie aż do 95C. Chociaż działa ciepło dla AIO przy tych ustawieniach, temperatura prawdopodobnie nie jest odpowiedzialna za niski wynik.

Skalar 10x jest bezcelowy, a ustawienia EXPO również używają proporcji 1:2, co nie jest dobre dla wydajności. Jednak żadne z nich nie wyjaśniłoby większości niskiego wyniku. Cinebench nie zależy od pamięci.

Prawdopodobnie zbyt dużo śmieci działa w tle.
Obciążenie wynosi maks. 2% w spoczynku, świeży Windows, jeszcze bez śmieci.

#3 ·
9800X3D może podkręcać się aż do 95C. Chociaż w przypadku AIO przy tych ustawieniach działa ciepło, temperatura prawdopodobnie nie jest odpowiedzialna za niski wynik.

Scalar 10x jest bezcelowy, a ustawienia EXPO również używają proporcji 1:2, co nie jest dobre dla wydajności. Jednak żadne z nich nie wyjaśniłoby większości niskiego wyniku. Cinebench nie zależy od pamięci.

Prawdopodobnie zbyt dużo śmieci działa w tle.

#5 ·
9800X3D może utrzymywać doładowanie aż do 95C. Chociaż przy tych ustawieniach działa ciepło dla AIO, temperatura prawdopodobnie nie jest odpowiedzialna za niski wynik.

Scalar 10x jest bezcelowy, a ustawienia EXPO również używają proporcji 1:2, co nie jest dobre dla wydajności. Jednak żadne z nich nie wyjaśniłoby również większości niskiego wyniku. Cinebench nie zależy od pamięci.

Prawdopodobnie za dużo śmieci działa w tle.
cpu będzie mniej doładowywać, gdy będzie w okolicach 75 a 80c, mój 9800x3d też tak robi, im niższa temperatura, tym wyższe doładowanie.

Dobre może być złe zamontowanie AIO.

Mój 9800x3d ma około 75 c z cinebench z Lian li AIO

#6 ·
Obciążenie wynosi maks. 2% w spoczynku, świeży Windows, jeszcze bez śmieci.
Świeża instalacja systemu Windows nie jest tym, co nazwałbym brakiem śmieci, a nawet HWiNFO wpłynie nieco na wynik.

cpu będzie mniej boostować, gdy będzie w okolicach 75 a 80c, mój 9800x3d też tak robi, im niższa temperatura, tym wyższy boost.

Dobrze, że montaż AIO jest zły.

Mój 9800x3d ma około 75 c z cinebench z Lian li AIO
Nie ma HTFmax na 9800X3D i wszystkie trzy moje próbki były w stanie osiągnąć szczytowy boost aż do 95C, jeśli nie było innych ograniczników w grze. Sama temperatura nie powinna ograniczać wyniku, chyba że TJMax został ustawiony poniżej 95C (co niektóre płyty robią domyślnie).

Mój układ nie pozwala na pominięcie ukrytego ogranicznika prądu AVX, więc Cinebench nie utrzyma pełnych 5425 MHz na mojej konfiguracji, ale nadal osiągam ~24450 przy +200 PBO, ze standardowym 100 MHz BCLK, na tanim chłodzeniu powietrznym, gdzie Cinebench osiągnie ponad 85C, a obniżenie temperatury nie zmieni znacząco wyniku.

• Rep+
Reactions: 600suite
#10 ·
Świeża instalacja systemu Windows nie jest tym, co uznałbym za brak śmieci, a nawet HWiNFO wpłynie na wynik w pewnym stopniu.

Nie ma HTFmax na 9800X3D i wszystkie trzy moje próbki były w stanie osiągnąć maksymalne doładowanie aż do 95°C, jeśli nie było innych ograniczników w grze. Sama temperatura nie powinna ograniczać wyniku, chyba że TJMax został ustawiony poniżej 95°C (co niektóre płyty robią domyślnie).

Mój układ nie pozwala na pominięcie ukrytego ogranicznika prądu AVX, więc Cinebench nie utrzyma pełnych 5425 MHz na mojej konfiguracji, ale nadal osiągam ~24450 przy +200 PBO, ze standardowym 100 MHz BCLK, na tanim chłodzeniu powietrznym, gdzie Cinebench osiągnie ponad 85°C, a obniżenie temperatury nie zmienia znacząco wyniku.
Oto kilka procesów, które działają w tle.

Image

#7 ·
Mój wynik jest jeszcze niższy, nawet przy +200. Szczerze mówiąc, jestem całkowicie niezainteresowany tym układem. W grach ledwo dorównuje mojemu 13700K z dnia premiery, z jednocyfrowym wzrostem fps. 0,1% i 1% minimum są złe, a do tego muszę używać Windows 11, ponieważ wiele sterowników tylko to obsługuje.

#8 ·
Mój wynik jest jeszcze niższy, nawet przy +200. Szczerze mówiąc, jestem całkowicie niezainteresowany tym układem. W grach ledwo dorównuje mojemu 13700K z dnia premiery, z jednocyfrowym wzrostem fps. 0,1% i 1% minimum są złe, a do tego muszę używać Windows 11, ponieważ wiele sterowników obsługuje tylko ten system.
Brzmi to jak dość poważny problem z konfiguracją. +200MHz PBO powinien prawie zawsze przekraczać 24k w Cinebench E23 na 9800X3D, chyba że coś jest nie tak. Wydajność w grach, zwłaszcza 1% minimum, powinna znacznie przewyższać 13700K w większości tytułów, chyba że miałeś wyjątkowo dobrze dostrojoną konfigurację 13700K.

Ponadto, jedyne urządzenia, które nie mają dziś sterowników dla Windows 10, to karty Wi-Fi 7... nie żeby Windows 11 działał inaczej niż Windows 10, gdy już zostanie pozbawiony pewnych ozdób.