Overclock.net banner

Watercool MO-RA3 420 PRO (miedź i aluminium) vs Alphacool NexXxoS XT45 (pełna miedź) 1260mm SuperNova. Co powinienem kupić?

27K views 27 replies 9 participants last post by  Almatrodi  
#1 · (Edited)
Właśnie mam zamiar pociągnąć za spust i zamówić przesadzony radiator i myślałem, że wezmę MO-RA3 420 Pro, dopóki nie przyjrzałem się bliżej Alphacool NexXxoS XT45 1260mm SuperNova:

Nie mogę się zorientować, który z nich musi być bardziej wydajny i nie mogę znaleźć porównawczych recenzji (ani żadnych recenzji Alphacool SuperNova),

Alphacool SuperNova jest w całości miedziany i ma ograniczenie tylko 0,8 bara, ale MO-RA3 jest po prostu ogólnie większy.

MO-RA3 420 PRO ma miedziane rury, ale aluminiowe żebra i ograniczenie 5 barów, ale wydaje się, że jest po prostu znacznie większy (grubszy) i dlatego może mieć lepszą wydajność chłodzenia.

Który z nich będzie najlepszy pod względem wydajności, a także hałasu?

Alphacool SuperNova:
Dł. x Szer. x Wys.: 441 x 422 x 48 mm
Waga netto: 4225 g
Materiał żeberek chłodzących: miedź
Materiał kanałów chłodzących: miedź
Materiał komory wstępnej: miedź
Materiał obudowy zewnętrznej: stal
Żebra na cal: 12
Testowane ciśnienie: 0,8 bara

MO-RA3 420 PRO
Dł. x Szer. x Wys.: 475,5 x 430 x 65 mm
Waga: ok. 7700 g
Materiał żeberek chłodzących: aluminium
Materiał rdzenia: Miedź (rurki),
Materiał obudowy: Stal
Testowane ciśnienie: 5 barów

Oba mogą obsługiwać x18 wentylatorów 140 mm w konfiguracji push pull; konfiguracja, którą planuję uruchomić.

Specyfikacje MO-RA3 420 PRO nie określają gęstości żeber, ale w opisie na stronie internetowej MO-RA3 420 PRO napisano: „Geometria żeber jest zoptymalizowana pod kątem wentylatorów o niskiej liczbie obrotów na minutę”.

Interesuje mnie zarówno wysoka wydajność chłodzenia, jak i niski poziom hałasu, więc...

...którykolwiek z nich wybiorę, zamierzam uruchomić go w konfiguracji push-pull z 18 wentylatorami Nanoxia Deep Silence 140 mm, ponieważ są one najbardziej wydajnymi, cichymi/niskoszumnymi wentylatorami 140 mm, jakie udało mi się znaleźć (nie licząc Akasa Viper R, których wysokie ciśnienie powoduje hałas przepływu powietrza).

Plan polega na uruchomieniu Nanoxia w konfiguracji push-pull, aby zrekompensować ich niższe ciśnienie. Nie jestem pewien, czy to dobry plan, ponieważ działam na podstawie przeczucia, ale mimo to taki jest plan; a wentylatory są już w ręku (przetestuję je i w razie potrzeby zmniejszę ich liczbę).

Specyfikacja wentylatora dla Nanoxia Deep Silence:
(4,72 CFM na dBA)
76,5 CFM
16,2 dBA
1,18 mmH20.

Zbierałem stopniowo komponenty chłodzenia wodnego (w miarę możliwości finansowych) i mam już EK-XTOP Revo Dual D5, więc ograniczenie MO-RA3 do 5 barów nie powinno stanowić problemu.

Po prostu nie jestem pewien, który z dwóch radiatorów powinienem wybrać?

#14 ·
Tak, dam Mo-Ra'e pierwszeństwo pod względem wyglądu.
Z drugiej strony nie patrzę na swój radiator, chyba że podlewam rośliny na balkonie :)

:giggle: To wygląda naprawdę fajnie... przypomina mi to czasy, kiedy puszczałem kable pod drzwiami, żeby trzymać moją konsolę Xbox 360 poza moim pokojem z powodu hałasu, jaki generowała. 😊

#9 ·
MO-RA3 420 Pro mieści dużo wody. Sam radiator mieści około 3 litrów. Pompy muszą przemieścić całą tę wodę, co może prowadzić do zmniejszenia przepływu. Samo w sobie nie jest to restrykcyjne. Zaletą jest efekt koła zamachowego podczas testowania. Możesz uruchomić 3-minutowy test i woda nie zacznie się nagrzewać.

MO-RA jest również bardzo ładna. Nie wygląda jak stara część samochodowa.

Attachments

#10 ·
MO-RA3 420 Pro mieści dużo wody. Sama chłodnica mieści około 3 litry. Pompy muszą przemieścić całą tę wodę, co może prowadzić do zmniejszenia przepływu. Nie jest to restrykcyjne per se. Korzyścią jest efekt koła zamachowego podczas benchowania. Możesz uruchomić 3-minutowy benchmark, a woda nie zacznie się nagrzewać.

MO-RA jest również bardzo ładny. Nie wygląda jak stara część samochodu.
Dzięki, nie wiedziałem tego, w odniesieniu do ilości wody. To coś do przemyślenia, chociaż jest to do zestawu do gier, który będzie głównie używany przez dość długie sesje na raz, więc to tak naprawdę nie są krótkie obciążenia?

#18 ·
Po prostu dodaj dużo miękkich rurek
Niedawno dodałem ekran monitora sprzętowego Lamptron HC070 i próbuję złożyć niestandardowy odczyt za pomocą zrzutów ekranu z Cyberpunk 2077.

I tak, prawdopodobnie wybiorę czarne rurki, chociaż... im więcej o tym myślę, tym bardziej kusi mnie, żeby spróbować z twardymi rurkami.

#21 · (Edited)
Posiadam Alphacool Nexxxos 1080x45. Właściwie mam dwa z nich, ale używam tylko (1).
Jeden z nich w zupełności wystarczy!
Wydajność chłodzenia jest fantastyczna. Są zbudowane dla cichych wentylatorów, lub wentylatorów bezgłośnych, lub nawet bez wentylatorów w ogóle.

Materiał wykonania jest niesamowity, podobnie jak ogólny design. Działa niesamowicie dobrze. Mora3 wyglądają po prostu pięknie, z ładną jakością. I to wszystko Lol.

Nexxxos 1080x45 działa równie dobrze. I hej! Moja chłodnica kosztowała 124,99 $ lub 139,99 $ nowa! Nie pamiętam dokładnie.

Naprawdę zmęczyło mnie posiadanie mnóstwa mniejszych chłodnic i ton węży... I chciałem tylko jedną dużą chłodnicę, która nigdy nie wydmuchuje ciepłego powietrza, niezależnie od obciążenia mojego komputera. Niezależnie od tego, czy mój system jest obciążony, czy pracuje w stanie spoczynku, nie można stwierdzić, że moja chłodnica wydziela ciepło, jeśli włoży się rękę przed nią.

Sprzedają również obudowę i nóżki do nich.

Image

Image

Image
Image

@geriatricpollywog ma jeden z najfajniejszych zewnętrznych zestawów chłodnic, jakie można znaleźć. Jest super ładny. Ale to prawdopodobnie konfiguracja za ponad 1000 dolarów tylko za obudowę, pompy, obudowę i mocowania pomp. Może więcej? Zgaduję. Ale na pewno wygląda ładnie.

Jednak z perspektywy kosztów linia Nexxxos jest naprawdę dobra w tej cenie.

• Rep+
Reactions: GenkiM
#22 ·
Posiadam Alphacool Nexxxos 1080x45. Właściwie mam ich dwa, ale używam tylko (1).
Jeden z nich w zupełności wystarczy!
Wydajność chłodzenia jest fantastyczna. Są zbudowane dla cichych wentylatorów, lub wentylatorów bezgłośnych, lub nawet bez wentylatorów w ogóle.

"Materiał" wykonania jest niesamowity, podobnie jak ogólny design. Działa niesamowicie dobrze. Mora3 po prostu pięknie wyglądają, z ładną jakością. I to by było na tyle Lol.

Nexxxos 1080x45 działa równie dobrze. I hej! Moja chłodnica kosztowała 124,99 $ lub 139,99 $ nowa! Nie pamiętam dokładnie.

Po prostu zmęczyło mnie posiadanie mnóstwa mniejszych chłodnic i mnóstwa rurek... I chciałem tylko jedną dużą chłodnicę, która nigdy nie wydmuchuje ciepłego powietrza, niezależnie od obciążenia mojego komputera. Jeśli mój system
jest obciążony lub pracuje w trybie bezczynności, nie można stwierdzić, że moja chłodnica wydziela ciepło, jeśli włożysz rękę przed nią.

Sprzedają również obudowę i nóżki do nich.

View attachment 2542572
View attachment 2542574
View attachment 2542573 View attachment 2542576
Właśnie złożyłem zamówienie na Supernova. 😊 Chyba mógłbym się obyć z 1080...?...ale mam konkretne wentylatory 140 mm, których chcę użyć, i są już w ręku, a trochę większa powierzchnia prawdopodobnie niczemu nie zaszkodzi, więc... tak. :0)

Mam nadzieję, że w pewnym momencie wypuszczą obudowę wentylatora dla SuperNova. Na pewno jedną kupię; myślę, że wyglądają całkiem fajnie.

Dochodzę do tego, powoli, ale pewnie. Mam nadzieję, że w pewnym momencie będę w stanie zbudować swój obieg. X0)

...Jestem w około 90% gotowy pod względem części, a kiedy już je wszystkie zdobędę, pozostanie tylko kwestia ustalenia, jak to wszystko pasuje do siebie itp.

#25 ·
Myślę, że mora 420 będzie lepsza jako zewnętrzny radiator.

Mam swój z filtrem przeciwpyłowym i wentylatorami Vardar za 7$, 500 obr./min, ciągnące. Żebra dodają hałasu, więc nie jest naprawdę cicho przy wysokich obrotach lub push/pull.

Jest bardzo restrykcyjna, 2l+, dużo zagięć na rurach, co spowalnia przepływ. Niewielki problem, jeśli masz wiele pomp D5.