Overclock.net banner
1,461 - 1,480 of 1,897 Posts
Cytat:
Oryginalnie napisane przez ucode View Post

@tbob22 2680 v0 czy v2? Czy to było 3,3 GHz 31x multi plus bclk OC czy przy 33x multi?
Sandy Bridge/v0, wideo mówi, że to było 3,3 GHz na wszystkich rdzeniach dla e5-2680, nie wspomniał o żadnym bclk OC, więc zgaduję, że to było standardowe.

Na moim E5-2670 jestem prawie pewien, że było to 31x na wszystkich rdzeniach bez bclk, ponieważ z bclk OC było dokładnie 3,3 GHz i byłem ograniczony do 106 MHz, jeśli dobrze pamiętam.

Edycja: Znaleziono wynik cinebench:

Podczas testowania działał w trybie single channel, więc wynik jest trochę niski.

Cytat:
Pierwotnie napisane przez tbob22 View Post

Sandy Bridge/v0, wideo mówi, że było 3,3 GHz na wszystkich rdzeniach dla e5-2680, nie wspomniał o żadnym OC bclk, więc zgaduję, że to było standardowe.

Na moim E5-2670 jestem prawie pewien, że było 31x na wszystkich rdzeniach bez bclk, ponieważ z bclk OC było dokładnie 3,3 GHz i byłem ograniczony do 106 MHz, jeśli dobrze pamiętam.

Edycja: Znaleziono wynik cinebench:

Działał w trybie single channel podczas testów, więc wynik jest trochę niski.
Widzisz, mam e5-2670 v0 z rampage 4 BE (x79).
Zobacz szczegóły turbo e5-2670 tutaj>>
http://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon%20E5-2670.html

mogę uruchomić wszystkie rdzenie @3,0 GHz z 100 bclk, co jest domyślnym turbo.
Więc mówisz, że mogę uzyskać 3,3 GHz @all core z tymi v0 jak e5-v3 na x99?

Cytat:
Oryginalnie napisane przez mohiuddin View Post

Widzisz, mam e5-2670 v0 z rampage 4 BE (x79).
Zobacz szczegóły turbo e5-2670 tutaj>>
http://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon%20E5-2670.html

Uruchomię wszystkie rdzenie @3.0Ghz z 100bclk, co jest domyślnym turbo.
Czy mówisz, że mogę uzyskać 3,3 GHz @all core z tymi v0 jak e5-v3 na x99?
Nie, tylko z 2680 według filmu. 2670 powinien uzyskać 3,1 GHz przy 100 bclk, jeśli dostosujesz krótkie i długie limity czasu trwania zasilania, aby mógł dłużej pozostać w trybie turbo.

Discussion starter · #1,465 ·
Cześć wszystkim, cieszę się, że wątek nabiera rozpędu
wink.gif

Właściwie nie jestem najlepszą osobą do zadawania pytań, ponieważ mój przebiegły plan ulepszenia do x79 został udaremniony z powodu braku funduszy.

Jestem wdzięczny tbob22, jak zawsze.

Wendellowi również można zaufać
smile.gif

Może wam się to spodoba, a może nie. Miałem pomysł, żeby spróbować wziąć płytę główną HP Z620/Z420, o której myślałem, że jest X79 (to C602, co w zasadzie wciąż to samo) i przekształcić ją w zwykły komputer stacjonarny do gier i czegokolwiek innego, tak jak zrobiłem to z płytą HP Z400. Rozwiązałem wszystkie problemy z pinami czujnikowymi w płycie Z400 i umieściłem ją w standardowej obudowie atx, używając standardowego zasilacza atx z adapterem, który zrobiłem. Płyty Z620/420 mają łatwo dostępne adaptery zasilaczy, ale problemy z pinami czujnikowymi są gorsze i nie mogłem ich rozwiązać. Skończyło się na porzuceniu pomysłu używania jej do tanich budżetowych zestawów do gier z xeonami dla ludzi, ale zdecydowałem, że skoro miałem płytę główną, mogę jej użyć na moim nowo zbudowanym stanowisku testowym. Jedynym problemem jest to, że za każdym razem, gdy go włączasz, wyświetla się komunikat "naciśnij F1, aby uruchomić", co nie stanowi dla mnie większego problemu. Z400 rozgryzłem, uruchamia się teraz bez problemów bezpośrednio do systemu Windows.

W każdym razie, znalazłem E5-1620 za 40 dolarów i wrzuciłem go tam z 8 GB pamięci RAM i działa świetnie! Mogę wymieniać karty graficzne i inne części w razie potrzeby, temperatury są w porządku z hyper 212 evo, który miałem pod ręką, i okazjonalnie używam go jako mojego komputera do streamowania do kodowania. Wiem, że z odpowiednią płytą główną x79 mogę podkręcić ten procesor, ale do tego, do czego go używam, jest w porządku.

Paruję tę płytę główną z E5-1650, który później znalazł życie w płycie EVGA x79 SLI, którą kupiłem za 100 dolarów z zagiętymi pinami i kazałem ją naprawić (ostatecznie doprowadziłem tego 1650 do 4,5 GHz, co było fajne) w tym filmie:
i szczegółowo opisuję konfigurację stanowiska testowego, na którym ostatecznie wylądował z E5-1620 w tym:

Cytat:
Oryginalnie napisane przez ucode View Post

Ci, którzy mają Asus X79 i v2, mogą spróbować tutaj dla wysokiego turbo na wszystkich rdzeniach. Byłoby interesujące zobaczyć wyniki.
Dzięki. Ale czy jest jakiś dowód na to, że Xeon v2 działa w pełnej chwale?
2680 v2 all core @3.6ghz przy bclk 100 byłoby niesamowite
No dalej... Ludzie.
Zróbcie trochę hałasu w tym wątku.

Cytat:
Oryginalnie napisane przez mohiuddin View Post

Dzięki. Ale czy jest jakiś dowód na to, że xeon v2 działa w pełnej chwale?
2680 v2 all core @3.6ghz przy bclk 100 byłoby niesamowite
No dalej... Ludzie.
Zróbcie trochę hałasu w tym wątku.
Nie mogę znaleźć, gdzie on ma biosa. Napisałem w wątku na Anandtech, że chciałbym, żeby udostępnił biosa. Mój 2680v2 działa z bclk 113 MHz, więc to byłoby 4 GHz na wszystkich rdzeniach
drool.gif

Ale myślę, że TDP przy 115w tego nie zaakceptuje. Chyba że TDP można również zmodyfikować.

EDIT: Kiedy teraz obciążam wszystkie rdzenie przy 3,5 GHz, HWMonitor raportuje, że używa 105w, więc jest trochę miejsca. 2690v2 ma TDP 130w.

Więc czuję, że mam problemy z temperaturą lub wyższe temperatury pracy na E5-1650 (v1) mojego brata. Wiem, że się nagrzewa, ale coś wydaje się nie tak. Płyta główna to EVGA X79 SLI, ma 4 kości 4gb DDR3 1600 Corsair Vengeance LP @ 1600mhz.

Pierwotnie byłem w stanie osiągnąć 4,5 GHz przy 1,394 V z maksymalnym testowaniem obciążeniowym za pomocą p95, osiągając szczyt 85-87c. Vdroop skonfigurowany jako "wyłączony". Pomyślałem, że to w porządku, większość rzeczy nie obciąża tak mocno procesora. Ostatecznie słaby przepływ powietrza w tej obudowie (Raidmax Delta, pomyśl o Phanteks P400) spowodował, że zaczął się coraz bardziej nagrzewać, gdy dałem system mojemu bratu. Zmniejszyłem OC do 4,2 GHz przy 1,280 V i wydawało się, że osiąga szczyt 82c w tym samym środowisku. Następnie pompa na tym Arctic Liquid Cooler 240 padła i założyłem Hyper 212 evo, z którym musiałem uruchomić procesor na standardowym multi z 1,2 V vcore, aby pozostać w stanie zarządzać. Następnie w tej samej obudowie dodano zestaw EK Fluid Gaming 240 CPU only i przywróciłem OC do 4,5 GHz przy 1,394 V przy lepszych temperaturach, ale ostatecznie to również się pogorszyło. Mój brat musiał uciec się do używania swojego komputera bez przedniego panelu (rad był na przednim wlocie). To sprawiło, że jego rad bardzo szybko się zakurzył i sprawy tylko się pogorszyły. Ostatecznie wydawało się, że plastyfikator na rurkach zestawu a240 wyciekł do bloku i musiałem przywrócić procesor do ustawień fabrycznych, aby działał w sposób akceptowalny (wciąż bez przedniego panelu).

Następnie mój brat dostał Inwin 303, rurki mayhems i przerobił pętlę i kazał wyczyścić blok i inne rzeczy i wróciło do normy. Oto system:

Na dole znajdują się 3 wentylatory fraktalne venturi, z których 2 przeszkadzają w działaniu dużego Gigabyte Xtreme Gaming 980ti, a 1, na którym zamontowana jest pompa/res DDC. Wyobrażam sobie więc, że przepływ powietrza w górę jest jakby... nie najlepszy. Chłodnica jest zamontowana na górze za tymi wentylatorami EK Vardar, a tylny wentylator, pierwotnie ustawiony jako wydech, został obrócony do wlotu.

Tym razem 4,5 GHz przy 1,394 było za gorąco. Musiałem dostosować napięcie i obniżyć OC do 4,3 GHz, aby uzyskać średnie do wysokich 80. C w p95 smallFFT (15 minut). HWmonitor zgłosił zużycie energii 215 W na procesorze. Zostawiłem to tam, ponieważ skończył mi się czas, ale wydawało się w porządku. Początkowe przesyłanie strumieniowe (kodowanie OBS x264) + granie miało stabilne w połowie 60. C nie przekraczając 70. Mój brat zgłosił sporadyczne zawieszanie się na pulpicie/czarnym ekranie/itp., więc podniosłem napięcie o jeden stopień. Następnie w weekend powiedział, że działał 82c na wszystkich rdzeniach podczas grania + przesyłania strumieniowego i chciał, aby OC zostało ponownie wycofane. Właściwie zażądał go z powrotem na standardzie, więc ustawiłem go z powrotem i ponownie uruchomiłem p95 SmallFFT. Szczyt 80c, bez OC i standardowe/automatyczne napięcie. Okej, co do cholery? Zresetowałem bios do zoptymalizowanych ustawień domyślnych i zacząłem od nowa, a teraz temperatury były wysokie 60/niskie 70 przy standardowych ustawieniach pod p95 smallFFT, ale HWmonitor zgłaszał zużycie energii 180 W. Zauważyłem, że vdroop zmienił się z "wyłączony" na "intel SPEC", kiedy zresetowałem BIOS. Zostawiłem go na auto, podniosłem mnożnik do 40 dla 4 GHz i ponownie uruchomiłem p95 smallFFT. Zgłoszone zużycie energii 194 W, temperatury od wysokich 60 do połowy 70. Uruchomiłem go przez około 30 minut podczas przeglądania i robienia innych rzeczy, aby go obciążyć. Wydawał się solidny jak skała. Granice nie przekroczyły 60c. Nie miał czasu, aby ponownie spróbować przesyłania strumieniowego + grania, ale nie powinno być wyższe niż p95 smallFFT (cóż, to powiedziałem sobie wcześniej, ale on wciąż twierdził 82c na wszystkich rdzeniach, co może było 3-5c od p95 smallFFT w tym momencie). Tak więc ustawienie intel spec vdroop z napięciem na Auto i mnożnikiem na 40 powoduje, że pcha 1,31 V (według HWmonitora).

Teraz myślę, że wszystko działa świetnie przy 4.0, a mój brat nie chce już zajmować się szalonymi temperaturami. Jak powinienem teraz do tego podejść, aby obniżyć temperaturę? Czy powinienem ręcznie ustawić napięcie na 1,2 V i zobaczyć, jak zareaguje? To była dziwna jazda z tym Xeonem.

Cytat:
Oryginalnie napisane przez Helgaiden View Post

Więc czuję, że mam problemy z temperaturą lub wyższe temperatury pracy na E5-1650 (v1) mojego brata. Wiem, że się nagrzewa, ale coś wydaje się nie tak. Płyta główna to EVGA X79 SLI, ma 4 kości 4gb DDR3 1600 Corsair Vengeance LP @ 1600mhz.

<<snip>>
Na początek, 1,394 V dla 4,5 GHz wydaje się naprawdę wysokie na tym chipie. Jak doszedłeś do tego napięcia? Miałem cztery 1650 i wszystkie mogły osiągnąć 4,5 GHz przy 1,3 V lub mniej. Mój 1660 @ 4,6 GHz osiąga maksymalnie około 210 W SmallFFT z AVX według hwinfo64, przypuszczam, że może to być ta płyta EVGA lub po prostu słaby zegar.

Jak wyglądają wszystkie inne napięcia? VTT, VCC PLL itp. Jeśli nie wszystkie są ustawione ręcznie, zacząłbym od tego, jeśli coś jest na auto, płyta może podnosić VTT w górę lub coś w tym stylu.

Temperatury również wydają się naprawdę wysokie, z moim D15 osiąga maksymalnie około 70c po kilku godzinach, ale napięcia są również niższe.

Cytat:
Oryginalnie napisane przez Korgan View Post

Nie mogę znaleźć, gdzie on ma biosa. Napisałem w wątku na Anandtech, że chciałbym, żeby udostępnił biosa. Mój 2680v2 działa z 113Mhz bclk, więc to byłoby 4Ghz na wszystkich rdzeniach
drool.gif

Ale przypuszczam, że TDP przy 115w tego nie zaakceptuje. Chyba że TDP można również zmodyfikować.

EDIT: Kiedy teraz obciążam wszystkie rdzenie na 3,5 GHz, HWMonitor raportuje, że zużywa 105w, więc jest trochę zapasu. 2690v2 ma TDP 130w.
Prosimy o poinformowanie nas, kiedy coś udostępni.
A czy nie ma sposobu na zmianę tdp w biosie? Nawiasem mówiąc, używam rampage 4 BE

Cytat:
Oryginalnie napisane przez tbob22 View Post

Na początek, 1,394 V dla 4,5 GHz wydaje się naprawdę wysokie na tym chipie. Jak doszedłeś do tego napięcia? Miałem cztery 1650 i wszystkie mogły osiągnąć 4,5 GHz przy 1,3 V lub mniej. Mój 1660 @ 4,6 GHz osiąga maksymalnie około 210 W SmallFFT z AVX według hwinfo64, przypuszczam, że może to być ta płyta evga lub po prostu słaby zegar.

Jak wyglądają wszystkie inne napięcia? VTT, VCC PLL itp. Jeśli nie wszystkie są ustawione ręcznie, zacząłbym od tego, jeśli coś jest na auto, płyta może podnosić VTT w górę lub coś w tym stylu.

Temperatury również wydają się naprawdę wysokie, z moim D15 osiąga maksymalnie około 70c po kilku godzinach, ale napięcia są również niższe.
Oto zdjęcie z napięciami, ale zanim zresetowałem bios. Chociaż wszystko powinno być w większości takie samo, ponieważ nigdy nie dotknąłem niczego innego niż Multi, vcore i vdroop.

Nawet po podaniu 1,394, prime95 od czasu do czasu upuszczał pracownika (nie zawsze) podczas długich testów, więc przypuszczam, że wylądowałem na tym napięciu z dwóch powodów: 1 - wspomniany problem p95. 2 - początkowo ustawiłem napięcie w zakresie 1,25, aby zacząć, ale zauważyłem, że z wyłączonym vdroop, płyta dodała około 0,11 V, więc musiałem to uwzględnić, szukając czegoś, co wydawało się stabilne.

Cytat:

Oto zdjęcie z napięciami, ale zanim zresetowałem bios. Chociaż wszystko powinno być w większości takie samo, ponieważ nigdy nie dotknąłem niczego innego niż Multi, vcore i vdroop.

Nawet po podaniu 1,394, prime95 od czasu do czasu (nie zawsze) upuszczał pracownika podczas długich testów, więc myślę, że wylądowałem na tym napięciu z dwóch powodów: 1 - wspomniany problem p95. 2 - początkowo ustawiłem napięcie w zakresie 1,25, ale zauważyłem, że z wyłączonym vdroop płyta dodała około 0,11 V, więc musiałem to uwzględnić, szukając czegoś, co wydawało się stabilne.
Te napięcia VSA/VCCSA i VCCIO/VTT są za wysokie. Moje mam na 1,1 V. 1,2 V to maksimum, jakie kiedykolwiek poleciłbym, wyższe, a twój IMC może zawieść.

PLL powinno wynosić 1,8 V, nie powinno być powodu, aby przekraczać tę wartość. Inne napięcia wyglądają w porządku, ale i tak ustawiłbym je ręcznie, aby być bezpiecznym.

Trochę informacji o automatycznych napięciach i dlaczego nigdy nie należy ich używać podczas podkręcania:
https://rog.asus.com/forum/showthread.php?19926-3930K-C2-Degradation

Cytat:

-
Te napięcia VSA/VCCSA i VCCIO/VTT są za wysokie. U mnie jest 1,1 V. 1,2 V to maksimum, jakie kiedykolwiek poleciłbym, wyższe i Twój IMC może zawieść.

PLL powinien wynosić 1,8 V, nie powinno być powodu, aby przekraczać tę wartość. Inne napięcia wyglądają w porządku, ale i tak ustawiłbym je ręcznie, aby być bezpiecznym.

Trochę informacji o automatycznych napięciach i dlaczego nigdy nie powinny być używane podczas podkręcania:
https://rog.asus.com/forum/showthread.php?19926-3930K-C2-Degradation
Och. Cóż, czy uważasz, że degradacja jest teraz problemem w rezultacie?

Ponadto, jakie są wszystkie napięcia, które powinienem wtedy ustawić ręcznie?
PLL -> 1,8 V
VSA -> 1,1 V?
VCCIO -> 1,1 V?

Cytat:

Och. Cóż, czy uważasz, że degradacja jest teraz problemem?

A takze, jakie są wszystkie napięcia, które powinienem wtedy ustawić ręcznie?
PLL -> 1,8 V
VSA -> 1,1 V?
VCCIO -> 1,1 V?
To możliwe.. Zacząłbym od tych ustawień i zobaczył, jak to idzie. Wysokie temperatury mogą być zdecydowanie spowodowane automatycznymi napięciami.

• Rep+
Reactions: Helgaiden
Cytat:

To możliwe... Zacząłbym od tych ustawień i zobaczył, jak to idzie. Wysokie temperatury mogą być zdecydowanie spowodowane automatycznymi napięciami.
Fajnie, wpadnę dzisiaj, żeby to z nim wypróbować!

Jest też ta strona, której zdjęcie zrobiłem, jeśli są jakieś inne rady!

Cytat:

Fajnie, wpadnę dzisiaj, żeby spróbować tego z nim!

Jest też ta strona, której zdjęcie zrobiłem, jeśli są jakieś inne rady!

Domyślne ustawienia zasilania są zwykle w porządku.

EIST i C1E są wyłączone, zwykle zostawiam je włączone, aby zaoszczędzić trochę energii w stanie spoczynku. Ale do testowania myślę, że wyłączenie tego wszystkiego jest w porządku.

Hej, ludzie, próbowałem przejrzeć strony, żeby zobaczyć, czy ktoś wypowiadał się na temat serii E3-1200 do 1275 w płycie głównej LGA1155, żeby nie odbiegać za bardzo od tematu, czy ktoś kiedykolwiek komentował, czy działa to dobrze na płycie LGA1155. Pomagałem mojemu dobremu przyjacielowi i poleciłem mu, żeby poszedł tą drogą w porównaniu do i7, ale teraz nie byłem pewien, czy miałem rację, ponieważ jeśli wszystkie ceny są takie same, zawsze uważałem, że xeony działają naprawdę dobrze

Kupiłem kolejną x79 Deluxe za 150 dolarów, zamierzam włożyć do niej e5-2670.
smile.gif

1,461 - 1,480 of 1,897 Posts