Overclock.net banner
201 - 220 of 376 Posts
Czy można wyświetlić komunikaty o błędach tm5 w języku angielskim?

Dzięki za radę. Właściwie PCBdestroyer był tym, którego już testowałem przed incydentem z anta777 extreme. Przebiegłem 250 cykli. Odnosiłem się głównie do przewodnika OC ddr4 z githuba i wykonałem prawie każdy z zalecanych testów: occt, y cruncher, Prime95, testmem5 (absolut, lmhz universal, PCBdestroyer), gsat używając wsl. Więc pomyślałem, że uruchomienie anta777 extreme po tych wszystkich testach było trochę paranoiczne, ale zdecydowałem, że i tak to przetestuję. Ostatnią poprawką, którą wprowadziłem, było zwiększenie tRDWR_sg i tRDWR_dg do 11 przed uruchomieniem wszystkich tych testów wymienionych powyżej.
Do incydentu doszło wczoraj wieczorem. 18 minut po rozpoczęciu testu i niesławny anta777 extreme wyświetlił błąd nr 14. Niezmiernie zaskoczony, opisałem, co się stało tutaj i w międzyczasie zacząłem ponownie uruchamiać anta777 extreme. Zrestartowałem testmem5 i zostawiłem go na noc. Dziś rano okazało się, że mój ram jest całkowicie niestabilny - 22 błędy. Jak to możliwe, że jest tak wiele testów i konfiguracji, które nie wykryły żadnego z tych błędów? Jak to możliwe, że nawet anta777 absolut, który uważa się za trudniejszy niż anta777 extreme - nie był w stanie przetestować go poprawnie?
Używam mojego komputera zarówno do grania, jak i do pracy. Dlatego chcę zapewnić stabilność w każdych możliwych warunkach. Mój ram to samsung b-die, więc byłem w pełni świadomy, jak temperatura może je zepsuć. Mam rtx 3080ti i uruchamiam każdy test inny niż y cruncher z furmark w tle i limitem mocy GPU 112%. Y cruncher rozgrzewa mój procesor do zbyt wysokiej temperatury, więc fur mark jest nie do pomyślenia. Niestabilność związana z temperaturą jest wtedy wykluczona - gdyby tak nie było, to przynajmniej jeden z wyżej wymienionych testów wykryłby błąd. Czy masz jakieś pomysły?
Aktualizacja: Zwiększyłem trrd_l do 6 oraz trdw_sg i dg do 12. Testuję bez przerwy od kilku dni.
1. Anta777 extreme - 40 cykli stabilne.
2. Anta777 absolut - 30 cykli stabilne
3. PCBdestroyer - 192 cykle stabilne.
4. Usmus - 100 cykli stabilne.
5. Lmhz universal - 78 cykli stabilne.
6. Y cruncher vst+vt3 - 9 godzin stabilne.
7. Y cruncher wszystkie testy - 8 godzin stabilne.
8. Prime95 custom fft 160-8192 - 8 godzin stabilne.
9. Hcimemtest + dangwang 1.0 - 3000% stabilne.
10. Gsat - 14 godzin stabilne.

Obecnie uruchamiam karhu jako finalizację. Mam nadzieję, że nie skończę znajdując 1 pojedynczego błędu po kolejnym tygodniu ciągłych testów.

Hej, wpadłem tutaj po poszukiwaniach błędów/awarii nvlddmkm. Uruchomiłem plik TestMem.exe z absolutną konfiguracją Anta777 - czy ktoś mógłby mi pomóc zrozumieć, co tak naprawdę oznaczają te błędy?
Ponadto, jeśli to oznacza, że powinienem wymienić część mojej pamięci RAM, jak polecacie dowiedzieć się, która kość(i) ma problemy? Uruchomić test z tylko jedną kością na raz?

Hej, ludzie, znalazłem się tutaj po poszukiwaniach błędów/awarii nvlddmkm. Uruchomiłem plik TestMem exe z absolutną konfiguracją Anta777 - czy ktoś mógłby mi pomóc dowiedzieć się, co tak naprawdę oznaczają błędy?
A takżę, jeśli to oznacza, że powinienem wymienić część mojej pamięci RAM, jak polecacie dowiedzieć się, które kości mają problemy? Uruchomić test z tylko jedną kością obecną na raz?
View attachment 2633247 View attachment 2633246
Cześć. Test 4 jest najprawdopodobniej spowodowany przegrzaniem. Twoje błędy zaczęły się kumulować po pewnym czasie i zwykle oznacza to, że Twoje DIMM nie tolerują temperatury. Czy masz Samsung b-die? Miałem również problemy z błędami związanymi z temperaturą i zdecydowałem się umieścić 140-milimetrowy Arctic p14 na górze mojej rtx 3080ti z wentylatorem obracającym się stale z prędkością 100% RPM. Od tego czasu testowałem również tylko z furmarkiem w tle, aby móc jeszcze bardziej rozgrzać DIMM. To symuluje najgorszy scenariusz, więc możesz być zdenerwowany, że Twój trfc i trefi nie są tak ścisłe. Trfc i trefi to czasy wrażliwe na temperaturę.

Cześć. Test 4 jest najprawdopodobniej spowodowany przegrzaniem. Twoje błędy zaczęły się kumulować po pewnym czasie i zwykle oznacza to, że Twoje DIMM-y nie tolerują temperatury. Czy masz Samsung b-die? Ja również zmagałem się z błędami związanymi z temperaturą i postanowiłem umieścić 140-milimetrowy Arctic p14 na górze mojej rtx 3080ti z wentylatorem obracającym się cały czas z prędkością 100% RPM. Od tego czasu testowałem również tylko z furmark w tle, aby móc jeszcze bardziej rozgrzać DIMM-y. To symuluje najgorszy scenariusz, więc możesz się zdenerwować, że Twoje trfc i trefi nie są tak ciasne. Trfc i trefi to czasy wrażliwe na temperaturę.
Hej, przepraszam za późną odpowiedź, ale w międzyczasie uruchomiłem MemTest86. Nie wiem, czy mam Samsung b-die, jak mogę to sprawdzić?
Nie jestem pewien, czy to z powodu temperatury, ponieważ memtest86 miał wiele błędów, a procesor stale oscylował w okolicach 50-55 C, czy możliwe, że tak niska temperatura już powoduje problemy?
Jedną rzeczą, która jest dziwna, jest to, że memtest nie mógł uzyskać żadnego odczytu temperatury DIMM-ów i były one zgłaszane jako 0c przez cały czas działania. Co powinienem zrobić? Po prostu ugryźć się w język i testować kości pojedynczo, aż znajdę tę z problemami i ją wymienić?
Image
Image

Attachments

Cześć. Test 4 jest najprawdopodobniej spowodowany przegrzaniem. Twoje błędy zaczęły narastać z czasem i zwykle oznacza to, że Twoje DIMM-y nie tolerują temperatury. Czy masz Samsung b-die? Ja również zmagałem się z błędami związanymi z temperaturą i zdecydowałem się umieścić 140-milimetrowy Arctic p14 na górze mojej rtx 3080ti z wentylatorem stale obracającym się z prędkością 100% RPM. Od tego czasu testowałem również tylko z furmarkiem w tle, aby móc jeszcze bardziej nagrzać DIMM-y. To symuluje najgorszy scenariusz, więc możesz się zdenerwować, że Twoje trfc i trefi nie są tak ciasne. Trfc i trefi to czasy wrażliwe na temperaturę.
Hej, przepraszam za późną odpowiedź, ale w międzyczasie uruchomiłem MemTest86. Nie wiem, czy mam Samsung b-die, jak mogę to sprawdzić?
Nie jestem pewien, czy to z powodu temperatury, ponieważ memtest86 miał wiele błędów, a procesor stale oscylował w granicach 50-55 C, czy możliwe jest, że tak niska temperatura już powoduje problemy?
Jedną rzeczą, która jest dziwna, jest to, że memtest nie mógł uzyskać żadnego odczytu temperatury DIMM-ów i zostały one zgłoszone na 0c przez cały czas działania. Co powinienem zrobić? po prostu ugryźć się w język i testować kości pojedynczo, aż znajdę tę z problemami i ją wymienić?
View attachment 2633270 View attachment 2633271
Memtest86 nie jest dobrym testem obciążeniowym. Jeśli pokazuje błędy, to faktycznie coś jest nie tak. Przede wszystkim - czy podkręciłeś pamięć RAM? Jeśli tak, jakie ustawienia zmieniłeś?
Temperatura, o której wspomniałeś, to temperatura procesora. 50 stopni to idealnie. Jednak to, co naprawdę się liczy, to temperatura pamięci RAM. Memtest86 nie pozwoli Ci dowiedzieć się, jaka jest temperatura DIMM-ów (pamięci RAM). Do tego potrzebujesz hwinfo. Pobierz i używaj podczas uruchamiania testmem5 z anta absolut i odczytaj go z czujnika DIMM. Niestety, istnieją zestawy pamięci RAM bez czujników temperatury. Mój patriot Viper steel ich nie ma. Użyłem czujnika temperatury laserowej (tego, którego używam do mierzenia temperatury ciała). Zaczynają być wybredne w temperaturze bliskiej 50 stopni. Krótko mówiąc - 50 stopni na procesorze jest ok, podczas gdy 50 stopni na pamięci RAM może nie być. Na koniec - czy masz pamięć RAM DDR4 czy DDR5? Pisząc moją pierwszą odpowiedź do Ciebie, miałem na myśli, że używasz DDR4. W przypadku DDR4 Samsung b-die ma tendencję do bycia wrażliwym na temperaturę. Nie znam się na ddr5, jeśli go używasz, więc nie jestem pewien, czy moduły DIMM ddr5 są również wrażliwe na temperaturę.

Memtest86 nie jest dobrym testem obciążeniowym. Jeśli pokazuje błędy, to faktycznie coś jest nie tak. Po pierwsze - czy podkręciłeś swoją pamięć RAM? Jeśli tak, to jakie ustawienia zmieniłeś?
Temperatura, o której wspomniałeś, to temperatura procesora. 50 stopni to idealnie. Jednak to, co naprawdę się liczy, to temperatura pamięci RAM. Memtest86 nie pozwoli Ci dowiedzieć się, jaka jest temperatura kości DIMM (pamięci RAM). Do tego potrzebujesz hwinfo. Pobierz i używaj go podczas uruchamiania testmem5 z anta absolut i odczytaj z czujnika DIMM. Niestety, istnieją zestawy pamięci RAM bez czujników temperatury. Mój patriot Viper steel ich nie posiada. Użyłem czujnika temperatury laserowej (tego, którego używam do mierzenia temperatury ciała). Zaczynają być kapryśne w temperaturze bliskiej 50 stopni. Krótko mówiąc - 50 stopni na procesorze jest ok, podczas gdy 50 stopni na pamięci RAM może nie być. Na koniec - czy masz pamięć RAM DDR4 czy DDR5? Pisząc moją pierwszą odpowiedź do Ciebie, miałem na myśli to, że używasz DDR4. W DDR4, Samsung b-die ma tendencję do bycia wrażliwym na temperaturę. Nie znam się na ddr5, jeśli go używasz, więc nie jestem pewien, czy kości DIMM ddr5 są również wrażliwe na temperaturę.
czy podkręciłeś swoją pamięć RAM? Jeśli tak, to jakie ustawienia zmieniłeś?
Używam automatycznego profilu XMP, aby zwiększyć prędkość pamięci RAM do 3200 MHz z jej prędkości domyślnej, ale jest to ustawienie, którego zawsze używałem od czasu zakupu pamięci RAM lata temu i nigdy nie miałem podobnych problemów.
istnieją zestawy pamięci RAM bez czujników temperatury
Marka używanych przeze mnie kości RAM to Corsair vengeance LPX, czy wiesz, czy mają czujniki temperatury?
czy masz pamięć RAM DDR4 czy DDR5?
DDR4

Użyj profilu auto XMP, aby zwiększyć prędkość pamięci RAM do 3200 MHz z jej prędkości domyślnej, ale jest to ustawienie, którego zawsze używałem od czasu zakupu pamięci RAM lata temu i nigdy nie miałem podobnych problemów.
Dopiero gdy moje xmp przestało działać, przyszedłem tutaj i zacząłem ręczne podkręcanie :D Jednak moje xmp jest oceniane na 4400mhz i po tygodniach spędzonych z biosem i testami obciążeniowymi odkryłem, że mój 10700k imc wymaga ogromnych ilości vccsa i vccio, aby uruchomić tę prędkość. Twoje xmp to tylko 3200 Mhz, więc to trochę dziwne, że masz problemy z jego uruchomieniem. Jak stare są twoje kości? Kiedy zaczęły się problemy i czy były jakieś wydarzenia zbiegające się z początkiem twoich problemów? Przez to rozumiem kupno nowej płyty głównej, procesora itp.
Marką kości ram, których używam, jest Corsair vengeance LPX, czy wiesz, czy mają czujniki temperatury?
Przepraszam, nie wiem. Czy możesz pobrać hwinfo i dostarczyć mi zrzuty ekranu z niego? Upewnij się, że zaznaczasz tylko czujniki podczas uruchamiania. Tylko wtedy będę mógł ci powiedzieć.

Uruchom hwinfo tylko z czujnikami i pokaż mi zrzuty ekranu ze wszystkimi stronami. Widzisz te małe strzałki po lewej stronie? Zaznacz je, aby rozwinąć również czujniki.
Image

Nawiasem mówiąc, ponownie uruchomiłem TestMem i wróciłem do komputera, który uruchomił się ponownie sam z siebie, patrząc na plik minidump, wierzę, że był niebieski ekran

Code:
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (a)
Podjęto próbę dostępu do adresowalnego (lub całkowicie nieprawidłowego) adresu na poziomie żądania przerwania (IRQL), który jest zbyt wysoki. Zazwyczaj jest to spowodowane przez sterowniki używające niewłaściwych adresów.
Jeśli dostępny jest debuger jądra, uzyskaj śledzenie stosu.
Argumenty:
Arg1: 0000080000000000, odwołanie do pamięci
Arg2: 0000000000000002, IRQL
Arg3: 0000000000000000, pole bitowe :
bit 0 : wartość 0 = operacja odczytu, 1 = operacja zapisu
bit 3 : wartość 0 = nie operacja wykonania, 1 = operacja wykonania (tylko na układach, które obsługują ten poziom statusu)
Arg4: fffff802451264b1, adres, który odwoływał się do pamięci

Dopiero gdy moje xmp przestało działać, przyszedłem tutaj i zacząłem ręczne podkręcanie :D Jednak moje xmp jest oceniane na 4400mhz i po tygodniach spędzonych z biosem i testami obciążeniowymi dowiedziałem się, że mój 10700k imc wymaga ogromnych ilości vccsa i vccio, aby osiągnąć tę prędkość. Twoje xmp ma tylko 3200 Mhz, więc to trochę dziwne, że masz problemy z jego uruchomieniem. Jak stare są twoje kości? Kiedy zaczęły się problemy i czy były jakieś wydarzenia zbiegające się z początkiem twoich problemów? Przez to rozumiem kupno nowej płyty głównej, procesora itp.

Przepraszam, nie mam. Czy możesz pobrać hwinfo i dostarczyć mi zrzuty ekranu? Upewnij się, że zaznaczasz tylko czujniki podczas uruchamiania. Tylko wtedy będę mógł ci powiedzieć.
Jak stare są twoje kości? Kiedy zaczęły się problemy i czy były jakieś wydarzenia zbiegające się z początkiem twoich problemów?
Są 4 kości po 8 GB, 2 z nich zostały kupione na początku 2020 roku, pozostałe 2 są nowsze, ale nie pamiętam dokładnie, kiedy zostały kupione, prawdopodobnie około końca 2021 lub początku 2022 roku.
Problemy zaczęły się ~w zeszłym tygodniu? mniej więcej po zakończeniu bety MW3, jeśli to pomoże zawęzić. Nie, nie zmieniłem żadnych komponentów od wczesnego lata i był to zasilacz.

@Devilmoon Dzięki za zrzuty ekranu i za informacje. Niestety nie masz czujników temperatury. Czy możesz odpowiedzieć na następujące pytania?
1. Czy procesor jest podkręcony?
2. Czy karta graficzna jest podkręcona?
3. Czy kiedykolwiek testowałeś xmp pod kątem stabilności przed pojawieniem się problemów z MW3?
4. Czy testowałeś pamięć ram na ustawieniach fabrycznych?

Jeśli 1), 2) - przywróć podkręcanie.
3), 4) - jeśli odpowiedź brzmi "tak", zacząłbym od pozostawienia 1 kości w kanale i testowania jednej po drugiej. Jeśli nie testowałeś ustawień fabrycznych, przetestuj ustawienia fabryczne z 25 cyklami testmem5 1usmusv3.

@Devilmoon Dzięki za zrzuty ekranu i za informacje. Niestety nie masz czujników temperatury. Czy możesz odpowiedzieć na następujące pytania?
1. Czy twój procesor jest podkręcony?
2. Czy twój procesor graficzny jest podkręcony?
3. Czy kiedykolwiek testowałeś swoje xmp pod kątem stabilności przed pojawieniem się problemów z MW3?
4. Czy testowałeś swoją pamięć ram na ustawieniach fabrycznych?

Jeśli 1), 2) - przywróć swój overclock
3), 4) - jeśli odpowiedź brzmi "tak", zacząłbym od pozostawienia 1 kości w kanale i testowania jednej po drugiej. Jeśli nie testowałeś ustawień fabrycznych, przetestuj ustawienia fabryczne z 25 cyklami testmem5 1usmusv3.
1/2/3: Nie, w rzeczywistości są one nieco obniżone, aby utrzymać temperaturę - testowałem system pod obciążeniem, gdy zmieniłem zasilacz i dostroiłem obniżanie taktowania i nic wtedy nie zawiodło.

4: Nie sądzę, ale obecnie testuję kości pojedynczo z absolutną konfiguracją, a BIOS sam zresetował profil do ustawień fabrycznych (widzę prędkość 2133 MHz w menedżerze zadań) - w przypadku gdy żadna kość nie zawiedzie z absolutną konfiguracją, czy polecasz uruchomienie 1usmusv3 lub zwiększenie prędkości za pomocą XMP i ponowne spróbowanie z absolutną konfiguracją?

1. Czy Twój procesor jest podkręcony?
2. Czy Twoja karta graficzna jest podkręcona?
3. Czy kiedykolwiek testowałeś swoje xmp pod kątem stabilności przed pojawieniem się problemów z MW3?
4. Czy testowałeś swoją pamięć ram na standardowych ustawieniach?

Jeśli 1), 2) - przywróć podkręcanie
3), 4) - jeśli odpowiedź brzmi "tak", zacząłbym od pozostawienia 1 kości w kanale i testowania jednej po drugiej. Jeśli nie testowałeś standardowych ustawień, przetestuj standardowe ustawienia z 25 cyklami testmem5 1usmusv3.
1/2/3: Nie, w rzeczywistości są one nieco obniżone, aby utrzymać temperaturę w ryzach - testowałem system pod obciążeniem, gdy zmieniłem zasilacz i dostosowałem obniżone taktowanie i nic wtedy nie zawiodło.

4: Nie sądzę, ale obecnie testuję kości pojedynczo z absolutną konfiguracją, a BIOS zresetował profil do ustawień standardowych (widzę prędkość 2133 MHz w menedżerze zadań) - w przypadku gdy żadna kość nie zawiedzie z absolutną konfiguracją, czy polecasz uruchomienie 1usmusv3 lub zwiększenie prędkości z XMP i ponowne spróbowanie z absolutną konfiguracją?
Jeśli żadna kość nie zawiedzie, przetestuj je wszystkie razem ponownie na standardowych ustawieniach z 1usmusv3. Jeśli okaże się, że zawodzą na standardowych ustawieniach, podczas gdy są stabilne podczas testowania pojedynczo, będziemy wiedzieć, czym należy się zająć. Dla konfiguracji usmus jest arkusz z diagnozą błędów i wydaje się, że jest on stale aktualizowany. Zamieszczę go poniżej mojego komentarza. Jeśli są stabilne na standardowych ustawieniach (aby było jasne, podczas testowania ich wszystkich jednocześnie), spróbuję pomóc Ci w lekkim podkręcaniu z bezpiecznymi ustawieniami, aby wydajność była w przybliżeniu równa xmp. Jeśli podczas obecnego procesu testowania pojedynczo jakakolwiek kość zawiedzie, spróbuj RMA.

Jeśli żaden moduł nie zawiedzie, przetestuj je wszystkie razem ponownie na standardowym taktowaniu z 1usmusv3. Jeśli okaże się, że zawodzą na standardowym taktowaniu, a są stabilne podczas testowania pojedynczo, będziemy wiedzieć, czym należy się zająć. Dla konfiguracji usmus istnieje arkusz z diagnozą błędów i wydaje się, że jest on stale aktualizowany. Zamieszczę link do niego poniżej mojego komentarza. Jeśli są stabilne na standardowym taktowaniu (aby było jasne, podczas testowania ich wszystkich jednocześnie), spróbuję pomóc Ci w lekkim podkręcaniu z bezpiecznymi ustawieniami, aby wydajność była zbliżona do xmp. Jeśli podczas obecnego procesu testowania pojedynczo jakikolwiek moduł zawiedzie, spróbuj go zareklamować.

Przetestowano każdy moduł osobno, bez błędów przy standardowej prędkości. Martwię się trochę, że problem może leżeć w jednym z gniazd płyty głównej?

Ponieważ wcześniej wspominaliśmy o temperaturach, próbuję uruchomić ten sam test, ale z jednym modułem w gnieździe najbliżej "rurek" chłodnicy procesora, aby sprawdzić, czy promieniowanie cieplne stamtąd może powodować problemy.

Jeśli to również się uda, prawdopodobnie zostawię komputer włączony na noc, aby przetestować wszystkie 4 jednocześnie na standardowej prędkości z 1usmusv3 i stamtąd zacznę, zgaduję

201 - 220 of 376 Posts