Overclock.net banner

Oprogramowanie do testowania myszy

199K views 66 replies 36 participants last post by  Lever Guy  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Na kilku wątkach widzę wiele wykresów z różnych aplikacji testowych. Wiele z nich bezpośrednio sobie przeczy. Jeśli to możliwe, czy ktoś mógłby mi podać skompilowaną listę wszystkich dostępnych programów do testowania możliwości czujników?

Dzięki z góry!

#2 ·
Enotus ma tendencję do wyświetlania maksymalnych wartości/prędkości bez podawania prawdziwego obrazu tego, gdzie czujnik zaczyna tracić idealne śledzenie.

Logger Outerspace może tworzyć wykresy, chociaż nie będzie to dokładne. Głównie chodzi o rozbieżność między czujnikami i różnymi zakresami CPI.

Testy sprzętowe Sujoya opierają się na maksymalnym zakresie CPI czujnika i powierzchni Steelseries QcK. (Nigdy nie opublikował testu niższego CPI na myszach innych niż DA) Testy, które są sprzeczne z innymi, prawdopodobnie używają innej powierzchni.

#3 ·
Problem z tymi programami polega na tym, że pokazują dane, które komputer otrzymuje od myszy. Oznacza to, że nawet czujniki z przyspieszeniem pokażą idealne śledzenie bez oznak przyspieszenia (przykład to adns-9500).
Aby uzyskać dokładne wyniki, musisz zbudować coś takiego: http://www.esreality.com/?a=longpost&id=1265679&page=3
lub to:

źródło: http://wikis.jp/interfacedevice/index.php?MaximumSpeed_en <- Z wynikami tego rodzaju testów będziesz mógł również polecić najlepszą kombinację mysz-podkładka pod mysz.

Używamy również programów takich jak Paint do jitter i przewidywania (to nie jest dokładne i nie mamy żadnego dokładnego sposobu pomiaru stopnia przewidywania) oraz gier do testów przyspieszenia (np. quake live, ponieważ jest darmowy i ma surowe wejście).

Maksymalna prędkość śledzenia zmienia się:
- na różnych powierzchniach (CPI jest również zależne od powierzchni, więc nie da super dokładnych wyników w oprogramowaniu, o ile zakładamy, że jest stałe)
- z odległością podnoszenia - zwykle przy niższym LOD uzyskujemy niższe prędkości śledzenia (CPI może być również inne, gdy zmieni się grubość stóp)
- z różnymi oprogramowaniami.
- z różnym powiększeniem obiektywu.

#4 ·
Czy ktoś ma alternatywny link do programu Max IPS logger firmy Outerspace? Ten link do pobrania nie działa i nie mogę go nigdzie znaleźć. Czy ktoś, kto go ma, mógłby przesłać go na zippyshare? Z góry dziękuję!

#7 ·
To działa dla Audition 3, nie mam pojęcia o nowszych wersjach.

To wszystko odbywa się na lewym pasku narzędzi:
1) Kliknij przycisk Edytuj
2) Kliknij zakładkę Plik i wybierz Importuj plik, wybierz Vx_Vy_NF.wav
3) Kliknij Edytuj plik
4) Kliknij zakładkę Efekty i wybierz Wzmocnienie/Wyblaknięcie (proces)
5) Odznacz "Wyświetl wszystkie ustawienia w DB" i wprowadź procent wzmocnienia (instrukcje znajdują się w pliku readme)
6) Kliknij prawym przyciskiem myszy na prawym prowadniku i wybierz Wartości próbek
7) Powiększaj za pomocą kółka myszy, aż wszystko będzie wyglądało dobrze.

#11 ·
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy moja mysz działa poprawnie? Z tego, co wiem, lewa i prawa strona rejestratora ruchu myszy powinny być takie same.
Jednak w moim przypadku otrzymuję duże rozbieżności, więc nie wiem, co o tym myśleć.
Czy ktoś może mi powiedzieć, co się dzieje?
Doświadczałem tak dziwnego zachowania myszy w systemie Windows 8.1, sprawdziłem tę rzecz z wskaźnikiem i otrzymałem te wyniki, następnie zastosowałem poprawkę wskaźnika myszy dla systemu w8.1 i to zachowanie wydaje się zniknęło (nie jestem pewien), ale te wyniki są nadal więcej niż kiepskie i prawie takie same.
Zwiększ precyzję wskaźnika jest wyłączone, żebyś wiedział.
Mysz to CM Sentinel Advance 2 i ma zaledwie kilka dni, więc naprawdę nie wiem, czy powinienem ją reklamować, czy nie....

Attachments

#12 ·
Kolejny program do testowania myszy - Mouse Click Response Speed Testing Software - stworzony przez a4tech. link do angielskiej wersji
Program w użyciu: http://rafaunreal.blogspot.jp/2013/02/114.html

Jest coś, co może być użyte do pomiaru opóźnienia myszy (nie tylko opóźnienia przycisków), a jest to szybka kamera z nagrywaniem 1000 kl./s+.
Tutaj znajduje się lista z niektórymi z nich. Starsze, używane modele można znaleźć dość tanio.
Przykład użycia Casio Exilim EX-F1: http://www.anandtech.com/show/2803/6

@Kronin sprawdź na różnych systemach operacyjnych, to prawdopodobnie problem z win 8.1.

#16 ·
Cytat:
Oryginalnie napisane przez Kronin View Post

Tak, aby ten fix myszy działał (MarkC_Windows_8.x+7_MouseFix) precyzja wskaźnika musi być włączona (tak mówi instrukcja), ale nawet jeśli ją wyłączę, otrzymuję słabe wyniki
Jeśli uważnie przeczytałeś plik readme MarkC, zauważyłeś, że dotyczy on gier, które włączają "popraw precyzję wskaźnika", nawet jeśli wyłączyłeś ją w ustawieniach pulpitu.
Zatem włączenie jej jest konieczne tylko do weryfikacji - i co najważniejsze, jeśli nie grasz w żadną z tych gier, nie potrzebujesz tego fixa.

Wyróżniłem dla Ciebie najważniejszą część pogrubieniem i podkreśleniem.

Cytat:
DLACZEGO POTRZEBUJESZ TEGO FIXA?

Jeśli nie wiesz, że go potrzebujesz, to go nie potrzebujesz!

Niektóre starsze gry, takie jak Half-Life 1, Counter-Strike 1.x, Quake, Quake
2, Unreal i inne, podczas gdy są aktywne i działają, wywołują funkcję systemu Windows
mającą na celu wyłączenie zmiennego przyspieszenia myszy poprzez wymuszenie WSZYSTKICH
ruchów, które mają być przyspieszane o tę samą wartość (podwojoną).
W systemie Windows 2000 i wcześniejszych usunięto całe zmienne przyspieszenie.
Celowanie i celowanie w tych grach było w porządku, ponieważ reakcja myszy
była wtedy liniowa (wszystkie ruchy były przyspieszane o tę samą wartość; została
podwojona).

W systemach XP, Vista, Windows 7 i Windows 8.x firma Microsoft zmieniła sposób działania przyspieszenia wskaźnika myszy.
Teraz, gdy te gry wywołują funkcję (żądając, aby wszystkie ruchy były
przyspieszane), system Windows włącza funkcję "Popraw precyzję wskaźnika"
, która dodaje przyspieszenie myszy za pomocą zmiennej krzywej do sterowania
reakcją myszy. (Włącza ją nawet wtedy, gdy wyłączyłeś ją w
Ustawieniach myszy w Panelu sterowania.)

Gdy włączona jest opcja "Popraw precyzję wskaźnika", wolniejsze ruchy myszy powodują,
że wskaźnik porusza się bardzo wolno, a szybsze ruchy myszy powodują,
że wskaźnik porusza się bardzo szybko. Nie jest liniowy i nie jest prostoliniowy.

To irytujące, ponieważ to, w co celujesz, zależy od tego, jak daleko
przesuniesz mysz, a także od tego, jak szybko przesunąłeś mysz, aby wycelować.

#17 ·
MouseTester.zip 146k plik .zip

Napisałem to, aby stworzyć proste oprogramowanie do testowania myszy, które ulepsza istniejące narzędzia. Posiada wbudowane funkcje tworzenia wykresów, zapisywania i ładowania CSV oraz eksportu wykresów do formatu PNG.

Wykorzystuje bibliotekę do tworzenia wykresów open source (licencja MIT) o nazwie OxyPlot, którą można znaleźć tutaj: http://oxyplot.codeplex.com/.

Wykorzystuje MS .NET 4 Framework. Aby uruchomić, musisz mieć zainstalowany ten framework.

Wbudowane tworzenie wykresów obejmuje:

surowe wartości vs. czas = do wykrywania ograniczonych ścieżek danych i pomijania wartości (np. raportowanie 8-bitowe, które jest ograniczone do +/- 127)

czas aktualizacji na raport = do wykrywania niestabilnych częstotliwości odpytywania (na moim systemie może to działać niezawodnie 1 ms, YMMV)

prędkość vs. czas (obliczona na podstawie cpi) = do śledzenia pomiarów prędkości

surowe wykresy wartości X-Y = do testowania przyspieszenia, jittera i przyciągania kątowego, rysuje ścieżkę na podstawie surowych wartości

Attachments

#18 ·
Hmm, u mnie się zawiesiło i nie mogę nawet zakończyć zadania w menedżerze zadań.

#20 ·
Cytat:
Oryginalnie napisane przez microe View Post

MouseTester.zip 146k .zip file

Napisałem to, aby stworzyć proste oprogramowanie do testowania myszy, które ulepsza istniejące narzędzia. Ma wbudowane wykresy, zapisywanie i ładowanie CSV oraz możliwość eksportu wykresów do formatu PNG.

Wykorzystuje bibliotekę wykresów open source (licencja MIT) o nazwie OxyPlot, którą można znaleźć tutaj: http://oxyplot.codeplex.com/.

Wykorzystuje MS .NET 4 Framework. Aby uruchomić, musisz mieć zainstalowany ten framework.

Wbudowane wykresy obejmują:
surowe wartości vs czas = do wykrywania ograniczonych ścieżek danych i pomijania wartości (np. raportowanie 8-bitowe, które jest ograniczone do +/- 127)
czas aktualizacji na raport = do wykrywania niestabilnych częstotliwości odpytywania (na moim systemie może to działać niezawodnie 1 ms, YMMV)
prędkość vs czas (obliczona na podstawie cpi) = do śledzenia pomiarów prędkości
surowe wykresy wartości X-Y = do testowania przyspieszenia, jittera i kątowego przyciągania, rysuje ścieżkę na podstawie surowych wartości
Zrób film o oprogramowaniu...

Kod źródłowy?

#24 ·
Szybkość aktualizacji 8 ms = 125 Hz, stabilna
Najprawdopodobniej 850 cpi zostało wprowadzone ręcznie
ruch był powolny, 3 garby jak litera m
liczenia nie były zbyt skoczne, ale naprawdę nie powinny być przy tak wolnym ruchu

Mam nadzieję, że to daje ci pojęcie. Różne ruchy są niezbędne do przetestowania różnych cech.

#25 ·
Właściwie zmierzyłem CPI za pomocą twojego programu, nie wprowadziłem go. Wziąłem trójkąt i pociągnąłem myszką 10 cm z wciśniętym przyciskiem M1. Jestem trochę zaskoczony, ponieważ RX250 ma mieć 1000 cpi. Ale z drugiej strony potwierdza to moje odczucie, że nie może mieć 1000, ponieważ czułem się bardziej jak 900 na moim deathadderze (który w międzyczasie się zepsuł).
Tak, mój ruch był wolny do średniego.

Ale nie zrobiłem 3 garbów, narysowałem przebieg fali jak sinus za pomocą myszy.

#26 ·
Czy ktoś jeszcze używa Avasta? Zastanawiam się, dlaczego tylko ja mam z nim problemy... Właśnie spróbowałem otworzyć go po raz drugi po tym, jak zawiesił się za pierwszym razem, i teraz w ogóle się nie otwiera - chociaż pojawia się w menedżerze zadań, nadal nie mogę go zakończyć. Musiałem zrestartować. Używam win7 x64 w trybie testowym dla 500 Hz na moim IE 3.0.