Overclock.net banner

Potrzebuję wskazówek dotyczących OC 5700X

26K views 14 replies 4 participants last post by  kenny42  
#1 ·
Właśnie kupiłem 5700X i przesiadłem się z 2700X, więc nie mam pojęcia, co zrobić, żeby podkręcić nowy procesor.

Przeczytałem kilka samouczków, dowiedziałem się o Curve Optimizer, Core Cycler, clock stretching i kilku innych rzeczach, więc w tej chwili jestem dość stabilny przy 125/80/140 -30 +50Mhz (4.5 efektywne wszystkie rdzenie - 4.7 efektywne pojedyncze według HWInfo).

Znalazłem już najlepsze rdzenie, 2-5-6, czyli te, które potrzebują mniej undervoltu, i teraz testuję je na 0 z +200 na Core Cycler, ale zastanawiałem się, czy z 5700X lepiej jest używać PBO, czy ręcznie podkręcać wszystkie rdzenie? Bo wydaje się, że jestem ograniczony do maksymalnie 4,85.

Dzięki z góry za wszelkie wskazówki.

#2 ·
Kupiłem właśnie 5700X i przechodząc z 2700X, nie mam pojęcia, co zrobić, aby podkręcić nowy układ.

Przeczytałem kilka samouczków, dowiedziałem się o Curve Optimizer, Core Cycler, clock stretching i kilku innych rzeczach, więc w tej chwili jestem dość stabilny przy 125/80/140 -30 +50Mhz (4,5 efektywne wszystkie rdzenie - 4,7 efektywne pojedyncze według HWInfo).

Znalazłem już najlepsze rdzenie, 2-5-6, czyli te, które wymagają mniejszego undervoltu, i teraz testuję je na 0 z +200 na Core Cycler, ale zastanawiałem się, czy z 5700X lepiej jest użyć PBO, czy ręcznie podkręcać wszystkie rdzenie? Bo wydaje się, że jestem ograniczony do maksymalnie 4,85.

Dzięki z góry za wszelkie wskazówki.
Curve Optimizer to prawdopodobnie najlepszy sposób na podkręcanie/undervolting 5700x/5800x, chyba że masz bardzo dobry bin. 8-rdzeniowe układy Ryzen 5000 są dość gorące, gdy próbujesz wypchnąć AVX2 Prime95 stabilne 4,6 GHz +. Powiedziałbym, że jeśli masz poniżej 1,3 V AVX2 stabilne 4,7 GHz, warto uruchomić statyczne podkręcanie. W przeciwnym razie Curve Optimizer jest lepszy.

-30 wydaje się trochę wysokie, nie jestem pewien, czy to stabilne. Uruchamiam -14 / 230/230/230 4,6 GHz AVX2 Prime95 Small FFT, 4,8 - 4,85 GHz wszystkie rdzenie bez obciążenia AVX. Pojedynczy rdzeń oczywiście 4,85, co jest ograniczone przez AMD.

#3 ·
Curve Optimizer jest prawdopodobnie najlepszym sposobem na podkręcanie/undervolting 5700x/5800x, chyba że masz bardzo dobry bin. 8-rdzeniowe procesory Ryzen 5000 nagrzewają się dość mocno, gdy próbujesz osiągnąć stabilne 4,6 GHz + AVX2 Prime95. Powiedziałbym, że jeśli masz poniżej 1,3 V AVX2 stabilne 4,7 GHz, warto uruchomić statyczne podkręcanie. W przeciwnym razie Curve Optimizer jest lepszy.

-30 wydaje się trochę za dużo, nie jestem pewien, czy to stabilne. Uruchamiam -14 / 230/230/230 4,6 GHz AVX2 Prime95 Small FFTs, 4,8 - 4,85 GHz wszystkie rdzenie bez obciążenia AVX. Pojedynczy rdzeń oczywiście 4,85, co jest ograniczone przez AMD.
Testuję teraz z OCCT Small-Extreme-Steady-AVX2 + zwiększonym PPT-TDC i wygląda dobrze, chociaż przy tego typu obciążeniu boost wynosi tylko 4,4 dla wszystkich rdzeni i osiąga 95°C, więc throttles przy 4,39~

• Rep+
Reactions: kidnamedcapo
#6 ·
Więc wszystkie rdzenie są stabilne, testowane przez noc, cykler i rdzeń 5 dawały błąd, ustawiono go na -25 i jest stabilny. Teraz moje pytanie brzmi: jeśli mogę utrzymać -30 na 7 rdzeniach i -25 na jednym z +50 MHz, czy naprawdę warto iść dalej?

#7 ·
Więc cały rdzeń jest stabilny, testowany przez noc, cykler i rdzeń 5 dawały błąd, ustawiony na -25 i jest stabilny. Teraz moje pytanie brzmi, jeśli jestem w stanie utrzymać -30 na 7 rdzeniach i -25 na jednym z +50 MHz, czy naprawdę warto iść dalej?
Tak naprawdę nie, wymuszasz znacznie niższe napięcie, więc jeśli jest stabilne, nie sądzę, żebyś mógł podkręcić wyższy zegar. Z perspektywy najwyższego zegara, mój CO -14 działa lepiej, ponieważ jest w stanie zrobić +200 i z LLC 4 (płyta MSI) uruchomić wyższe napięcie pełnego obciążenia, uruchamiając wyższy zegar przy pełnym obciążeniu. Nie jestem jednak zbytnio zaniepokojony napięciem, ciepłem ani poborem mocy. Procesor siedzi pod 360mm AIO, więc to też pomaga.

Z perspektywy ciepła i poboru mocy niższe napięcie jest lepsze. To naprawdę zależy od tego, czego potrzebujesz, chociaż +200 nie dałoby ci o wiele więcej wydajności, więc ogólnie powiedziałbym, że niższe napięcie jest lepsze.

Jeśli to dobry bin, poszedłbym na 4,7 GHz statyczne, zależy to od tego, co robisz ze swoim komputerem. Jeśli jest to maszyna do gier, prawdopodobnie nie potrzebujesz Prime95 Small FFTs AVX2 stabilnego, OCCT bez AVX powinno wystarczyć dla maszyny do gier.

#9 ·
Obliczam maksymalną moc, jaką gniazdo może dostarczyć do procesora, maksimum, które mogę schłodzić, a następnie zaczynam bawić się krzywą. Oczywiście zawsze na +200 :D

• Rep+
Reactions: jawor56
#10 ·
Obliczam maksymalną moc, jaką gniazdo może dostarczyć procesorowi, maksimum, które mogę schłodzić, a następnie zaczynam bawić się krzywą. Oczywiście zawsze na +200 :D
To właśnie też próbuję zrobić, ale to cholerne rozciąganie zegara podczas testowania sprawia, że jest to trudne, cholera, zajęło mi tylko 3 godziny, żeby znaleźć stabilną bazę 3800 oc dla mojego zestawu ram, Curve Optimizer doprowadza mnie do szału.

#11 ·
To właśnie próbuję zrobić, ale to cholerne rozciąganie zegara podczas testów sprawia, że jest to trudne, kurde, zajęło mi tylko 3 godziny, żeby znaleźć stabilną bazę 3800 oc dla mojego zestawu ram, Curve Optimizer doprowadza mnie do szału.
Więc idź na łatwiznę, zacznij od 200/160/190 :)