Overclock.net banner

BŁĄD GPU-Z lub BIOS PCIe 5.0 Z790 MOBO

1 reading
27K views 80 replies 28 participants last post by  aragonnshow  
#1 ·
Moja kopia GPU-Z (wersja 2.51.0) raportuje interfejs magistrali jako "PCIe 4.0 @ 8x" na moim gnieździe PCIe 5.0 / GPU PCIe 4.0. Mój ASUS ROG Extreme Z790 ma interfejs magistrali PCIe 5.0 x16, a moja karta RTX 4090 ma interfejs magistrali PCIe 4.0 x16, jestem tego pewien. Zgłaszanie zamieszania... czy GPU-Z wychwytuje "x8" po stronie PCIe 5.0 i zgłasza to jako PCIe 4.0 "x8", a jeśli tak, jaka jest rzeczywista przepustowość do RTX 4090?

Wczoraj oglądałem film opublikowany przez Der8auer na YouTube zatytułowany "Próbowałem naprawić moją kartę RTX 4090 i ją zabiłem :(", gdzie używamy tego samego MOBO z różnymi kartami RTX 4090 i obaj mamy to samo zgłoszenie "PCIe 4.0 @ 8x". Oczywiście sprawdziłem również "współdzielone" limity dla mojej płyty głównej. Używam gniazda DDR4 DIMM.2_SLOT z 2 dyskami M.2 i M.2_1(SOCKET3) z M.2, wszystkie M.2 są typu PCIe 4.0. Instrukcja: M.2_1 współdzieli przepustowość z PCIEX16(G5)_2. Gdy M.2_1 jest włączony, PCIEX16(G5)_2 zostanie wyłączony. Karta RTX 4090 jest zainstalowana w PICEX16(G5)_1.

=> Podczas pisania tego muszę sprawdzić, czy istnieje opcja wyboru BIOS PCIe 4 .0 (G4) / PCIe 5.0 (G4). Niestety instrukcja nie zawiera wpisów BIOS, które można by łatwo przeszukać.
=> Zgłaszanie błędu czy co?
=> Jaka jest moja rzeczywista przepustowość do RTX 4090?

Moje pytanie brzmi więc, czy ktoś z płytą główną Z790 doświadczył tego samego problemu? Mam nadzieję, że karta RTX 4090 otrzymuje x8 przepustowości PCIe 5.0, a GPU-Z nie może tego poprawnie zgłosić. Jednak x8 przepustowości PCIe 4.0 do mojej karty RTX 4090 jest problemem, jeśli jest to dokładne.

GPU-Z TechPowerUp
CPU-Z Intel Core i9 13900K @ 5501.32 MHz - CPU-Z VALIDATOR

#2 ·
Prawdopodobnie masz coś innego podłączonego do płyty głównej, co kradnie linie z karty graficznej. Może to być również wadliwy montaż procesora, brakujące piny powodujące utratę linii PCIe.

To NIE karta graficzna otrzymuje x8 przepustowości PCIe 5.0. To nie może tak działać, 4090 nie obsługuje PCIe 5.0 i w ogóle nie może korzystać z linii PCIe 5.0 (miałaby 0 MB/s przepustowości dla linii PCIe 5.0). Każda linia PCIe to osobny przewód z bardzo różnymi sygnałami, które przez nie przechodzą, to nie jest coś abstrakcyjnego, co można by w ten sposób łączyć/dzielić.

#4 ·
Prawdopodobnie masz coś innego podłączonego do płyty głównej, co kradnie linie z GPU. Może to być również wadliwy montaż procesora, brakujące piny powodujące utratę linii PCIe.

To NIE GPU otrzymuje x8 przepustowości PCIe 5.0. To nie może tak działać, 4090 nie obsługuje PCIe 5.0 i w ogóle nie może używać linii PCIe 5.0 (otrzymałaby 0 MB/s przepustowości dla linii PCIe 5.0). Każda linia PCIe jest własnym przewodem z bardzo różnymi sygnałami, które na nich działają, to nie jest coś abstrakcyjnego, co można by tak połączyć/podzielić.
Poważnie wątpię, żeby to były piny procesora (postawiłbym poważne pieniądze) i gdyby tak było (miałem udar), prawdopodobnie dostałbym prawie 100% mnóstwo innych KODÓW BŁĘDÓW POST i/lub AWARII POST. LOL to nie mój pierwszy komputer. Der8auer i ja mamy TEN SAM ASUS Z790 Extreme, ale różne RTX 4090 i TEN SAM PCIe 4.0 x8 na GPU-Z. Jeśli chodzi o "kradzież" przepustowości, mam podłączone x2 nagłówki USB 3.2 Gen 1 i x1 USB 3.2 Gen 2 (USB-C). To wszystko. Mogę RTFM.

Więc to albo błąd GPU-Z, albo ==>> BŁĄD BIOSU ASUS Extreme. Prawdopodobnie spróbuję tego w moim starym komputerze, ale jaki to ma sens. Opieram się na prawdopodobieństwie statystycznym.

Stary komputer:
GPU-Z TechPowerUp
CPU-Z Intel Core i7 12700K @ 4700 MHz - CPU-Z VALIDATOR

#7 ·
Czy mogę potwierdzić, czy masz dysk M.2 w pierwszym gnieździe?
Mam łącznie trzy (3) dyski M.2 zainstalowane. Wszystkie to typy PCIe 4.0. Samsung zainstalowany w M.2_1 (SOCKET3) i Crucial dwa (2) w DDR4 DIMM.2_SLOT. M.2_1 (SOCKET3) to gniazdo PCIe 5, które znajduje się nad (pod OLED) gniazdem GPU PCIEX16(G5)_1. Powodem, dla którego wybrałem wszystkie te gniazda, jest to, że będę miał dostęp po zainstalowaniu wszystkich bloków EK... tj. łatwy dostęp!

#19 ·
Nigdy nie używaj gniazda Gen 5, ponieważ będzie ono korzystać z linii z gniazda PCIEX16 niezależnie od tego, czy Twój M2 to GEN 4. T
Cóż, "nigdy" nie posunąłbym się tak daleko. Problem polega na dostępności, zwłaszcza po dodaniu bloków wodnych. Lokalizacje M.2_1(SOCKET3) i DIMM.2 są łatwo dostępne w celu ulepszeń lub awarii bez opróżniania pętli. To rozsądne założenie i słabo zintegrowane, nie wspominając o słabo udokumentowanym.

#23 ·
Nie wiem, czy mam schizę, czy nie, ale obrazek gpu-z OP pokazuje, że może maksymalnie wykorzystać pcie 4.0 x16, ale jest w x8 1.1, co w zasadzie jest trybem niskiego poboru mocy. Daj mi obrazek gpu-z pod pełnym obciążeniem, a wtedy możesz powiedzieć, że nie zgłasza poprawnie, ale jak dotąd wygląda to poprawnie.

#27 ·
Nie wiem, czy mam schizę, czy nie, ale obraz z gpu-z OP pokazuje, że może maksymalnie wykorzystać pcie 4.0 x16, ale jest w x8 1.1, co w zasadzie jest trybem niskiego poboru mocy. Daj mi obraz z gpu-z pod pełnym obciążeniem, a wtedy możesz powiedzieć, że nie raportuje poprawnie, ale jak dotąd wygląda to poprawnie.
Było bez obciążenia (tylko pulpit), pasma x8 vs x16 to to, co chciałem naprawić.

Nie mam problemów z osiągnięciem maksymalnej wartości 300 FPS w Call of Duty @ 2560x1400 na moim starym monitorze... i gdyby (edycja) nigdy nie uruchomiłem GPU-Z, nie zauważyłbym niczego.

#41 ·
Czy to możliwe, że podczas bezczynności twoja karta graficzna obniża przepustowość?
moja karta gtx 1070 na x570 taichi w trybie bezczynności pokazuje PCIe 3.0@8x, kiedy uruchamiam test GPU-z, przechodzi do PCIe 3.0@16x
Aby ten martwy koń spoczął, oto zaktualizowana instrukcja dla extreme, która wyraźnie stwierdza, że ​​użycie pierwszego gniazda M.2 zmusza GPU do 8x.

Niech OP spoczywa w pokoju.

#43 ·
Procesory 12/13 gen mają 20 linii pcie - 16 dostępnych dla karty graficznej w konfiguracji 1x16 lub 2x8.

Dyski M.2 w gnieździe M.2_1 nie spowodują, że karta graficzna będzie działać w trybie x8. W przypadku płyty z790 extreme problem zaczyna się, gdy zainstalujesz dysk w gnieździe M.2_2, ponieważ współdzieli ono 4 linie z drugim gniazdem pcie. Spowoduje to, że karta graficzna w górnym gnieździe będzie miała tylko 8 linii. Jest to udokumentowane w instrukcji.

#44 ·
Procesory 12/13 gen mają 20 linii pcie - 16 dostępnych dla karty graficznej w konfiguracji 1x16 lub 2x8.

Dyski M.2 w gnieździe M.2_1 nie spowodują, że karta graficzna będzie działać w trybie x8. W ekstremalnym przypadku płyty Z790 problem zaczyna się, gdy zainstalujesz dysk w gnieździe M.2_2, ponieważ współdzieli on 4 linie z drugim gniazdem pcie. Spowoduje to, że karta graficzna w górnym gnieździe będzie miała do dyspozycji tylko 8 linii. Jest to udokumentowane w instrukcji.
Nieprawidłowy.

Procesor ma 16 linii PCIe 5.0 i 4 linie 4.0.
Na płytach, na których dedykowane są linie PCIe 5.0 do gniazd M.2 LUB kart rozszerzeń, takich jak karty Gen5 M.2 używane w gnieździe PCIe 5.0, przepustowość karty graficznej jest zmniejszana o połowę.

• Rep+
Reactions: littledonny
#51 ·
Mam płytę główną ASUS Maximus Z790 Hero Bios v703 (najnowszy). GPUZ mówi PCIe x16 4.0 @ x16 1.1. Zarówno 4090, jak i dysk nvme są w slocie 1. Może musisz zaktualizować swój bios? Zamierzam wypełnić płytę główną 3 dyskami nvme i użyć również karty rozszerzeń 2 nvme. Łącznie 5 dysków nvme. Dam znać, jak to działa.

#53 ·
Uważam, że instrukcje obsługi do współczesnej elektroniki potrafią być czasami bardzo trudne do rozszyfrowania. Jasność nie zawsze jest oczywista aż do kilku poprawek (jeśli w ogóle jakieś dostaniesz).

Upartość nie pomaga w tej sytuacji. W dzisiejszych czasach ludzie wydają się wyrobić sobie opinię i odmawiają jej zmiany, nawet w obliczu dowodów przeciwnych.

Moglibyście przejść na AMD i przestać się tym martwić. Procesory 7xxx mają mnóstwo linii Gen5 PCIe.

Ale myślę, że Intel to bardziej stabilna platforma. Z tego, co tu przeczytałem, platforma AMD jest bardzo wybredna, a sterowniki wciąż są loterią.

Nadal zastanawiam się, na jaką platformę przejść dalej. Robię dużo kodowania wideo i najbardziej zależy mi na stabilnym/niezawodnym systemie.

#54 · (Edited)
Cześć Jaquith. Niestety dla ciebie, Agent-A01 ma rację. Musisz być nowy i nigdy nie słyszałeś o rozwidleniu. Jestem z tym całkiem dobrze zaznajomiony ze względu na moje doświadczenie na platformie konsumenckiej Intela z ograniczonymi liniami procesora i chipsetu przez lata poniżej.

Używam 4 dysków SSD NVMe w moim poprzednim Asus Maximus Z390 XI Code z moim Core i9-9900K z rozszerzeniem PCIe. I to, co musisz wiedzieć, to rozwidlenie. Będziesz musiał współdzielić linie z 1. gniazdem PCIe. Więc byłem świadomy, że ograniczałem moją poprzednią kartę RTX 3090 do zaledwie PCIe Gen 3 x8.

Kiedy uaktualniłem do Asus ROG RTX 4090 Strix, wydajność, jaką uzyskałem, była tak rozczarowująca, że wiedziałem, że czas uaktualnić do płyty głównej, która obsługuje moje duże potrzeby w zakresie pamięci wewnętrznej. Skończyłem z Asus Maximus Z790 Extreme. To, co sprawiło, że zdecydowałem się na tę płytę główną, to to, że uwielbiam opcję DIMM.2, którą mam. Oznaczało to, że w przyszłości mogę łatwo wymieniać moje starsze dyski PCIe Gen 3 M.2 na nowsze i większe dyski.
Ale to, co również zauważam, to to, że tak jak mówi Agent-A01, przeczytałem wiele instrukcji i specyfikacji płyt głównych Asus na stronie internetowej potencjalnych płyt głównych, które kupię, aby upewnić się, że nie ograniczę linii PCIe mojej karty graficznej do Gen 4 x8 w wyniku tego, że jedno z gniazd M.2 współdzieli linie z gniazdem PCIe 1 karty graficznej.

Przyjrzyj się uważnie instrukcji. Przejdź do strony 13/104 instrukcji. Zwróć uwagę na wykres konfiguracji. Ta strona wyjaśnia złącza ze współdzieloną przepustowością. Spójrz na konfigurację 3, ponieważ jest to dla ciebie istotne.
Jeśli masz dysk SSD M.2 NVMe zajmujący gniazdo M.2_1, będzie on oczywiście działał w trybie PCIe Gen 5 x4 lub 4 x4 (jeśli podłączysz dysk SSD PCIe Gen 4 M.2). Ale jak widać, ponieważ współdzieli on również linie z gniazdem PCIe x16 2, oznacza to, że ograniczysz gniazdo PCIe x16 1 do x8. Dlatego pokazuje, że przy tej konfiguracji twoja karta graficzna będzie działać w trybie x8, jeśli masz urządzenie korzystające z drugiego gniazda PCIe lub jeśli zajmujesz gniazdo M.2_1.

Dlatego w zasadzie jesteś ograniczony tylko do 4 dysków PCIe gen 4 M.2 zamiast 5, które obsługuje ta płyta główna, o ile nie chcesz, aby twoja karta graficzna była rozwidlona i działała w trybie PCIe Gen 5 lub Gen 4 (w tym przypadku) w trybie x8 zamiast x16.
I powinieneś używać tylko gniazd M.2_2 i M.2_3 pod radiatorami M.2 płyty głównej dla dysku z systemem operacyjnym i innego dysku SSD M.2, którego nie będziesz wymieniać przez długi czas (ponieważ dostęp do niego jest najbardziej żmudny, ponieważ musisz najpierw wyjąć kartę graficzną przed wymianą dysków), używając modułu DIMM.2, który jest dostarczany z płytą główną, aby zająć gniazda DIMM.2_1 i DIMM.2_2 (twoje 4. i 5.) dla najwolniejszych lub najmniejszych dysków M.2, które możesz planować wymienić w przyszłości ze względu na to, jak łatwo i łatwo jest usunąć moduł DIMM.2, tak jakbyś usuwał pamięć RAM, aby wymienić dyski M.2. Tak skonfigurowałem moją pamięć M.2 na tej płycie głównej i tak powinien zrobić każdy inny użytkownik z tą samą płytą główną.

Więc jeśli chcesz, wolałbym użyć rozszerzenia PCIe M.2 w gnieździe PCIe X16 2 z podwyższeniem PCIe, ponieważ nie chcę dławić wlotu powietrza karty graficznej, ponieważ oznaczałoby to, że mogę rozwidlić 2 dodatkowe dyski SSD M.2 (pamiętaj, że 1 dysk SSD M.2 działa w trybie x4. Więc technicznie możesz mieć 2 dyski SSD M.2, aby uzyskać x8, a tym samym wykorzystać pełną przepustowość x8 drugiego gniazda PCIe podczas pracy w połączeniu z kartą graficzną w gnieździe 1), co daje łącznie 6 dysków SSD NVMe, które ta konkretna płyta główna może obsługiwać.

Link do instrukcji tutaj.

A oto zrzut ekranu dla strony 13 w odniesieniu do współdzielenia przepustowości z gniazdem PCIe X16 1.

Image

#59 ·
  • Rep+
Reactions: Dantrax
#80 ·
Moja kopia GPU-Z (wersja 2.51.0) raportuje Interfejs magistrali jako "PCIe 4.0 @ 8x" na moim gnieździe PCIe 5.0 / GPU PCIe 4.0. Mój ASUS ROG Extreme Z790 ma interfejs magistrali PCIe 5.0 x16, a moja RTX 4090 ma interfejs magistrali PCIe 4.0 x16, jestem tego pewien. Raportowanie zamieszania... czy GPU-Z wychwytuje "x8" po stronie PCIe 5.0 i raportuje to jako PCIe 4.0 "x8", a jeśli tak, jaka jest rzeczywista przepustowość do RTX 4090?

Wczoraj obejrzałem film opublikowany przez Der8auer na YouTube zatytułowany "Próbowałem naprawić moją RTX 4090 i zabiłem ją :(", w którym używamy tego samego MOBO z różnymi RTX 4090 i obaj mamy ten sam raport "PCIe 4.0 @ 8x". Oczywiście sprawdziłem również podwójnie "współdzielone" limity dla mojego MOBO. Używam DDR4 DIMM.2_SLOT z 2 dyskami M.2 i M.2_1(SOCKET3) z M.2, wszystkie M.2 są typu PCIe 4.0. Instrukcja: M.2_1 współdzieli przepustowość z PCIEX16(G5)_2. Gdy M.2_1 jest włączony, PCIEX16(G5)_2 zostanie wyłączony. RTX 4090 jest zainstalowany w PICEX16(G5)_1.

=> Pisząc to, muszę sprawdzić, czy istnieje wybór BIOS PCIe 4 .0 (G4) / PCIe 5.0 (G4). Niestety instrukcja nie zawiera wpisów BIOS, które można by wygodnie przeszukać.
=> Zgłaszanie błędu czy co?
=> Jaka jest moja rzeczywista przepustowość do RTX 4090?

Moje pytanie brzmi więc, czy ktoś z Z790 MOBO doświadczył tego samego problemu? Mam nadzieję, że RTX 4090 otrzymuje x8 przepustowości PCIe 5.0, a GPU-Z nie może tego poprawnie raportować. Jednak x8 przepustowości PCIe 4.0 do mojej RTX 4090 jest problemem, jeśli jest dokładny.

GPU-Z TechPowerUp
CPU-Z Intel Core i9 13900K @ 5501.32 MHz - CPU-Z VALIDATOR

View attachment 2585661
Po prostu rzucam to tutaj, ale to jest pod obciążeniem, prawda. Kliknij znak zapytania tuż obok interfejsu magistrali. Moja płyta główna ma dwa gniazda Gen 5 pcie* 16, które oba działają z procesora, kiedy włożę go do drugiego gniazda, działa z ×1× 16